Учесници референдума: „Живела слободна Каталонија!”, „Ми побеђујемо!”

МАДРИД: ПЛЕЦИСЦИТ ЈЕ БИО НЕЛЕГАЛАН И ПРАВНА ДРЖАВА ШПАНИЈА ГА ЈЕ ВЕЋ СТАВИЛА ВАН СНАГЕ

  • Гласачка места затворена. Каталонски министар спољних послова Раул Ромева затражио од Брисела да осуди репресије Мадрида према учесницима референдума
  • Барселона нема намеру да се покори Мадриду. У старом делу Барселоне, где је концентрација „шпанске полиције” (каталонска није ометала рферендум) била највећа, око тог гласачког места била организована „одбрана у неколико кругова”, са властитом „обавештајном и контраобавештајном службом”

          ЗАТВОРЕНА су сва места за гласање на каталонском „референдуму независности” на којем је право гласа имало 5,3 милиона становника те најбогатије покрајине Шпаније.

          Власти у Барселони су још у 14 сати саопштиле да је излазност премашила неопходних 50 одсто.

          Истовремено су прецизирале да су „органи реда” потчињени Мадриду повредили 465 људи чији је једини грех био што су дошли да гласају. Плус: још шест ухапсили.

          Нејасно је засад колико је на исход референдума утицало то што је „шпанска полиција” успела да затвори 319 гласачких места.

          Портпарол каталонске владе Жорди Турул по затварању гласачких места изјавио је:

          „Захваљујем се народу Каталоније што је масовно изашао на референдум. Тиме је показао одважност и спремност да мирно штити демократију”.

          Шпански министар Иниго Мендес де Виго објавио је вечерас у име владе Маријана Рахоја:

          „Плебисцит у Каталонији био је нелегалан и већ га је шпанска правна држава ставила ван снаге”.

          Међутим, у Каталонији многи мисле сасвим другачије и немају намеру да се покоре Мадриду.

          Такви су успели да огранизују гласање чак и у старом делу Барселоне где је концентрација „шпанске полиције” (каталонска није ометала рферендум) била највећа.

          Организовали су око тог гласачког места „одбрану у неколико кругова”, са властитом „обавештајном и контраобавештајном службом”. Ни један једини полицајац није могао да се непримећено приближи.

          На много места су редови за гласање били толики да се чекало и по два сата. Сви су били насмејани и говорили страним новинарима: „Живела слободна Каталонија!”, „Ми побеђујемо!”.

          Пре затварања гласалишта је министар спољних послова Каталоније, Раул Ромева, обзнанио да су „власти Каталоније” ступиле у контакт са Европском унијом и од њених званичника затражиле да осуде силу коју је Шпанија применила против Каталонаца који су изашли на рефереднум о независности.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари