Трамп представио обећавану пореску реформу – највећу за последњих осам деценија

ПДВ СМАЊИО СА 35 НА 20 ОДСТО, ЗАДРЖАО ПОРЕСКЕ ОЛАКШИЦЕ ЗА ОНЕ КОЈИ ГРАДЕ И КУПУЈУ СТАНОВЕ (КУЋЕ)

  • Пред присталицама у Индианаполису рекао: „Представљам пореску реформу која ће Сједињеним Државама донети досад највеће смањење пореза. Овај програм је у интересу оних који раде јер ће повећати број радних места. Мали и средњи бизнис имаће најмању горњу стопу пореза на доходак за више од последњих 80 година“

          ДОНАЛД Трамп представио је у Индианаполису, у државни  Индијана, своју пореску реформу за коју је рекао да ће Американцима донети највеће смањење пореског бремена у целој националној историји.

          Директан пренос Трамповог наступа обезбедила је Бела кућа, а он је прво рекао:

          „Представљам пореску реформу која ће Сједињеним Државама донети досад највеће смањење пореза. Овај програм је у интересу оних који раде јер ће повећати број радних места. Мали и средњи бизнис имаће најмању горњу стопу пореза на доходак за више од последњих 80 година“.

          Амерички лидер је посебно указао да ће његова донети веома мало користи богатима:

          „Битно смањујемо корпоративни порез (ПДВ) да би америчке компаније и радници могли да надмаше наше иностране конкурент и да опет почну да побеђују. Тај наш порез биће смањен са 35 на 20 одсто и испод просека у индустријски развијеним земљама. То је револуционарна промена, а од ње ће највише профитирати наши радници и средња класа“.

          Трамп је навео да се у САД већ повећава број радних места, а да плате настављају да расту.

          Истовремено је објавио да ће бити ликвидирана прогресивна седмостепена скала за наплату пореза на доходак која је имала распон од 10 до 39 одсто. Нова ће имати само три степена: 12, 25 и 35 одсто.

          Из досадашњег система биће задржана пореска изузећа (ослобађања) којима ће се подстицати куповина (градња) станова и кућа, као и давање новца у добротворне сврхе.

          Конгресу САД  биће остављено право да повећава порез за најбогатије Американце.

          Трампов тим је на овоме, заједно са врхом Републиканске партије, радио свих последњих месеци.

          Он је у време прошлогодишње председничке трке више пута обећавао да ће „значајно смањити порезе“. Додуше, тада је говорио о стопи ПДВ од само 15 одсто и максималној стопи пореза на доходак од 25 одсто.

          У то време је бираче на митинзима уверавао да ће то САД обезбедити економски раст на нивоу 3-6 одсто годишње.      

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари