Анкара упозорава да због ирачких и сиријских Курда може избити „глобални конфликт“

REUTERS: КУРДСКИ РЕФЕРЕНДУМ ПРЕТИ РАСПАДОМ ИРАКА И СИРИЈЕ КАО ДРЖАВА

Нуретин Џаникли

  • Турска армија ратну технику сконцентрисала на удаљености од два километра од границе Ирачким Курдистаном. Булдожерима рашчистила терен, укључујући и обрадиве површине, да би га припремила за могуће војне операције
  • Курдском референдуму (заказан за 25. септембар) противи се и званични Багдад. Ирачки премијер, Хајдер ал-Абади, већ је затражио од Уставног суда своје земље да прогласи неуставним отцепљење било ког региона или провинције од Ирака.

Пише: Александар БЕЛОВ

        ТУРСКА је нагомилала војну технику на граници са Ирачким Курдистаном, укључујући тенкове и ракетне системе, а још је уочи курдског референдума о независности објавила да распад Сирије и Ирака као држава може довести до глобалног конфликта - објавила је британска новинска агенција Reuters.

        Министар одбране Турске Нуретин Џаникли изјавио је да курдски референдум, који ће се одржати 25. септембра, представља ризик за Турску која ће предузети све мере потребне да онемогући сличне „потезе“ на свом југоистоку где углавном живе Курди.

        Власти Ирачког Курдистана отворено су игнорисале све досадашње позиве из света да одустану од референдума.

        Суседи Ирака се прибојавају да ће гласање у Ирачком Курдистану изазвати немире међу њиховим курдским становништвом.

        Западни савезници Курда процењују да дејства власти Ирачког Курдистана могу одвући Курде од борбе против исламске државе.

Курдски Пешмерга борци

        Џникли је упозорио: „Разарање територијалне целовитости Ирака и Сирије озбиљан је ризик за Турску јер може довести и до озбиљног глобалног конфликта са непревидљивим последицама“.

        Користећи ратове са којима су се те земље суочиле, Курди су се и у Сирији и у Ираку домогли одређеног степена аутономије. Вашингтон подржава одреде сиријских Курда који се боре против Исламске државе не обазирући се на протесте Турске.

        Турска армија је ратну технику сконцентрисала на удаљености од два километра од границе Ирачким Курдистаном. Булдожерима је рашчистила терен, укључујући и обрадиве површине, да би га припремила за могуће војне операције.

        Започела је и ванредну војну вежбу која ће потрајати со 26. септембра, што значи да ће се завршити - ако се заврши - дан након курдског референдума.

        Остаје да се види како ће на референдум одреаговати Радничка партија Курдистана која са турском армијом и полицијом ратује од 1984. године.

        Све има и економску димензију јер само влада Ирачког Курдистана свакодневно преко Турске извози стотине хиљада барела нафте.

        Курдском референдуму се противи и званични Багдад. Ирачки премијер, Хајдер ал-Абади, већ је затражио од Уставног суда своје земље да прогласи неуставним отцепљење било ког региона или провинције од Ирака.

        Турска влада ће 22. септембра имати седницу посвећену искључиво курдском проблему.

        Турски аналитичари процењују да ће тада бити предузете и предвиђене „сасвим конкретне мере“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари