Турска „пријатељски“ упозорила ирачке Курде да не иду на референдум о независности

КУРДСКОМ ПЛЕБИСЦИТУ ЗАКАЗАНОМ ЗА 25. СЕПТЕМБАР ПРОТИВЕ СЕ И ИРАК И ИРАН

  • Уколико би на крају курдска област успела да се одвоји од Ирака, то би представљало највеће прекрајање граница на Блиском Истоку од формирања Израела 1948, наводи АП. Тиме би се поделио Ирак, и одвојио део величине Швајцарске, где има знатних нафтних ресурса, и остао би остатак земље са арапском популацијом подељеном између шиитске већине и сунитске мањине
  • Курдска аутономна зона званично чини око 10 одсто ирачке територије, и има око три милиона становника, око осам одсто од 37 милиона у целом Ираку

        ТУРСКА је упозорила данас Курде у аутономној области у Ираку да ће „свакако платити цену“ због свог инсистирања да одрже референдум о независности касније овог месеца.

        У данашњем саопштењу турског министарства спољних послова такође се поздравља гласање ирачког парламента који је као неуставан одбацио курдски референдум заказан за 25. септембар.

        „Курдски регион треба да буде свестан да ће свакако морати да плати цену због инсистирања на свом приступу о одржавању референдума упркос нашим пријатељским препорукама“, наводи се у саопштењу турског министарства, без даљег објашњења.

        У саопштењу се наводи да су „све емоционалније изјаве“ вођа ирачких Курда у прилог независности „алармантне“.

        Турска, која има велику курдску популацију на југоистоку земље и бори се против курдских побуњеника, ипак је изградила блиске везе са том ирачком аутономном области, али се противи независној курдској држави.

        Ирачки Курди планирају да 25. септембра одрже референдум у три покрајине које чине Ирачки Курдистан, али и у другим спорним територијама с већинским курдским становништвом.

        Курдистан је регион на северу Ирака и има аутономију од 1991. Оружане снаге тог региона укључене су у офанзиву против Исламске државе.

        Курди треба да гласају овог месеца о томе да ли подржавају независност за њихову енклаву на северу Ирака, што је корак ка њиховом дугогодишњем сну о држави. Резултат референдума, на коме ће готово сигурно победити „Да“ даље ће узбуркати и регион где се и даље води борба против Исламске државе.

        Победа „Да“ на референдуму неће значити да ће одмах курдска област стећи независност пошто референдум нема правну снагу. Међутим, курдски званичници рекли су да ће га искористити да изврше притисак на ирачку владу у Багдаду да приступе преговорима и озваниче њихово стремљење ка независности.

        Најава о референдуму 25. септембра већ подстиче тензије. Власти у Багдаду, као и суседи Ирака, Иран и Турска, који брину да ће тиме бити охрабрене њихове велике курдске заједнице, тражили су да се одустане од референдума.

        Ирачки премијер назвао је референдум неуставним и упозорио на могуће насиље на територијама на које права полажу и Курди и влада у Багдаду.

        САД, главни савезник Курда, покушале су да убеде Курде да одложе гласање, страхујући да ће се тиме отворити нова нестабилност у тренутку када снаге које подржавају настоје да поврате преостале области од Исламске државе у Ираку.

        Упркос позивима из Багдада, САД и других земаља да одложе референдум, власти у ирачкој курдској области не одустају од планова за референдум о независности 25. септембра. Неки званичници у регионалној влади ирачког Курдистана сматрају то гласање кораком на путу ка независној држави.

        Уколико би на крају курдска област успела да се одвоји од Ирака, то би представљало највеће прекрајање граница на Блиском Истоку од формирања Израела 1948, наводи АП. Тиме би се поделио Ирак, и одвојио део величине Швајцарске, где има знатних нафтних ресурса, и остао би остатак земље са арапском популацијом подељеном између шиитске већине и сунитске мањине.

        Курдска аутономна зона званично чини око 10 одсто ирачке територије, и има око три милиона становника, око осам одсто од 37 милиона у целом Ираку.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари