Берлин неће дозволити да нове антируске санкције САД ударе по немачким компанијама

ГАБРИЈЕЛ: НЕ ДОЗВОЉАВАМО ЕКСТЕРИТОРИЈАЛНУ ПРИМЕНУ АМЕРИЧКИХ САНКЦИЈА У ЕУ

Зигмар Габријел

  • Зигмар ГАБРИЈЕЛ није пропустио ни да упозори Американце да санкције не треба користе као инструмент за вођење политике. И да прецизира да не треба да их претварају у инструмент за реализацију националних извозних интереса и побољшавање позиција сопствене енергетике. Притом  је подвукао: „Сада од одлуке председника Доналда Трампа зависи како ће се ствари даље развијати“

        ЕВРОПА „неће прихватити“ санкције које је усвојио амерички Сенат против Русије, Ирана и Северне Кореје, а које се односе на пословање са европским предузећима, упозорила је данас немачка дипломатија.

        „Нећемо ни на који начин да прихватимо екстериторијалну примену америчких санкција против европских компанија“, изјавио је немачки министар иностраних послова Зигмар Габријел.

        „Амерички председник Доналд Трамп то зна, као и Стејт департман и америчка администрација“, додао је Габријел који је признао да треба задржати притисак на Русију због њене улоге у украјинској кризи.

        Нагласио је да је амерички закон о санкцијама против Русије неприхватљив јер задире у интересе Европске уније и поновио да је званични Вашингтон већ обавештен о позицији коју је изнео.

        Габријел није пропустио ни да упозори Американце да санкције не треба користе као инструмент за вођење политике. И да прецизира да не треба да их претварају у инструмент за реализацију националних извозних интереса и побољшавање позиција сопствене енергетике.

        Шеф немачке дипломатије на крају је подвукао:

        „Сада од одлуке председника Доналда Трампа зависи како ће се ствари даље развијати“.

        Претходно је председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио да Сједињене Државе увођењем санкција Русији размишљају само о себи:     

        „ЕУ је привржена санкцијама против Русије. Међутим, амерички закон о санкцијама може имати и ненамерне последице по интересе ЕУ у области енергетске безбедности. Предузећемо мере ако САД у закону о санкцијама ништа не промене. Принцип ,Америка у првом реду’ не може да значи - Европа у последњем“.

        САД су забринуте због изградње гасовода Северни ток-2 од Русије до Немачке по дну Балтичког мора. На том пројекту раде руски гасни гигант Гаспром и пет европских компанија.

        Нове америчке санкције би могле да утичу на кажњавање предузећа која раде на гасоводима из Русије, тако што би се ограничио њихов приступ америчким банкама или би могле да буду искључене са америчког тржишта.

        Бета - Факти

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари