Стејт департман: САД не би биле против да се Кијев и Москва договоре о спорним питањима

ЛАВРОВ: НОВЕ САНКЦИЈЕ СУ ПЛОД РУСОФОБСКЕ ОПСЕДНУТОСТИ ВАШИНГТОНА И ПРЕЛАЗЕ СВЕ ГРАНИЦЕ

  • Москва почела да ради на узватним мерама које ће ступити на снагу после самита Г-20
  • Заменик министра иностраних послова РФ Серегеј РЈАБКОВ: „Москва је више пута наглашавала да ће о политици администрације САД према Русији судити по њеним потезима, а не по изјавама. Дакле: не по сигналима, наговештајима или полузваничним импулсима, већ строго по делима. А ево: дела говоре сама за себе”

          МОСКВА почиње да ради на мерама које ће бити одговор на ново ширење антируских санкција за које се одлучио Вашингтон – саопштио је Сергеј Рјабков.

          Заменик шефа руске дипломатије притом је рекао: „Ми жалимо што су се САД одлучиле за тај корак. Управо са таквим осећањем, јер је пропуштена још једна прилика да се приступи побољшавању наших односа, ми започињемо рад на нашим узвратним мерама”.

          Рјабков је у наставку указао: „Москва је више пута наглашавала да ће о политици администрације САД према Русији судити по њеним потезима, а не по изјавама. Дакле: не по сигналима, наговештајима или полузваничним импулсима, већ строго по делима. А ево: дела говоре сама за себе”.

          Посебно је истакао да најновије ширење америчких санкција неће утицати на државни курс Русије, а да њеним грађанима и компанијама неће нанети никакву штету. Чак је подвукао:

          „Ми ћемо доследно наставити свој досадашњи курс. Вашингтон, ширењем својих антируских санкција, смишљено тера воду на воденицу партије рата у Кијеву. То јест: оних који не желе решење конфликта у Донбасу па су заинтересовани за крах Минских споразума. То – као и обоарање сиријског авиона – противречи циљевима које сами Американци декларишу”.

          Руске парирајуће мере биће објављене највероватније по завршетку самита Г-20.

          Доналд Трамп је после данашњег сусрета са украјинским преседником Петром Порошенком оценио да су САД веома умешане у украјинске ствари. Тај сусрет потрајао је свега двадесетак минута и био је нека врста „продуженог заједничког сликања”

          Бела кућа је потом објавила да санкције против Русије бити на снази све док она не напусти „исток Украјине”.

          Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, нове америчке санкције назвао је резултатом „русофобске опседнутости Вашингтона” и оценио да та опседнутост „прелази све границе”.

          Јавно је посаветовао америчком државном врху да поново прочита Минске споразуме и да се увери да се обавезе из тог документа тичу Украјине, а не Русије.

          Међутим, огласио се и Стејт департман и ставио до знања: да Сједињене Државе не би биле против да се Кијев и Москва договоре о спорним питањима изван Минских споразума. Али, на „минској линији”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари