Wall Street Journal: Први генерали данашњице су Валериј Герасимов и Херберт Макмастер

ЛИСТ АМЕРИЧКОГ КРУПНОГ КАПИТАЛА НАЗВА ИХ „ВЕЛИКИМ ВОЈНИМ МИСЛИОЦИМА“

* Лист открива да је Макмастер оформио тајни курс предавања посвећен конфликту на југоистоку Украјине. Такође: да се управо он у САД сматра једним од твораца савремене стратегије НАТО у Источној Европи

* За Герасимова тврди да планира руске војне операције у Сирији и да је више пута анализирао дејства САД у Ираку и Авганистану, а да је 2013-те детаљно проучио операције Пентагона које су биле усмерене на свргавање режима у земљама које је Вашингтон имао разлога да прогласи за „осовину зла“

         НОВИ хладни рат између Вашингтона и Москве, који је већ у току, може се претворити у својеврсну „личну битку“ двоје најутицајнијих официра две земље – проценио је Wall Street Journal.

         Утицајни амерички лист је именовао ту двојицу „најутицајнијих официра свог времена“. По његовом уверењу, то су: начелник руског Генералштава, генерал армије Валериј Герасимов, и саветник Доналда Трампа за националну безбедност Херберт Макмастер.

         Лист прави и паралеле између њихових биографија и каријера.

         Прво указује да у оба започела каријере у време Хладног рата, да су обојица служила у Европи и да су обојица учествовала у реалним биткама.

         Наводи и да су обојица постали сведоци појаве нових метода ратовања са извођењем сајбер-опрација и применом високопрецизног оружја.

         Wall Street Journal даље пише:

         „Обојица су постали познати захваљујући радовима у којима су се бавили тактиком противника и стекли су репутацију великих војних мислилаца. А пред њима је задатак да одгонетну барем контуре будућих ратова“.

         Лист америчког крупног капитала открива да је Макмастер оформио тајни курс предавања посвећен конфликту на југоистоку Украјине. Такође: да се управо он у САД сматра једним од твораца савремене стратегије НАТО у Источној Европи.

         Та стратегија се већ реализује а подразумева, поред осталог, размештање ограничених војних контигената у балтичким земљама и Пољској.

         За Герасимова амерички лист наводи да је више пута анализирао дејства САД у Ираку и Авганистану, а да је 2013-те детаљно проучио операције Пентагона које су биле усмерене на свргавање режима у земљама које је Вашингтон имао разлога да прогласи за „осовину зла“.

         Wall Street Journal је овоме додао да је управо Герасимов недавно иступио да анализом посвећеном „индиректним и асиметричним методама вођења бојевих дејстава“ у којем је сумирао борбено искуство које су руске снаге стекле током ратовањ у Сирији.

         Лист наводи да и Макмастер и Герасимов  у центар своје пажње уводе средства сајбер-безбедности, космичку шпијунажу и беспилотне борбене и извиђачке лтелице.

         Wall Street Journal подсећа своје читаоце да је Герасимов постао начелник руског Генералштаба 2012-те године, а да дотад командовао Централним и Московским војним округом. А да је још и командовао 58-ом армијом у време Другог чеченског рата.

         Свему овоме придодаје: да управо Герасимов планира руске војне операције у Сирији.

         Wall Street Journal подсећа и да је Макмастер командовао америчким копненим операцијама у време првог рата у Персијском заливу, А ДА ЈЕ 2003-ЋЕ УШАО У Централну команду САД.

         Макмастер је између 2008. и 2010. руководио разрадом војних доктрина за копнене снаге Сједињених Држава и да је још руководио обуком руководећих кадрова.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари