Каталонија референдум о независности најавила за 1. октобар - Мадрид прети да ће га спречити

РЕФЕРЕНДУМСКО ПИТАЊЕ БИЋЕ: „ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА КАТАЛОНИЈА БУДЕ НЕЗАВИСНА РЕПУБЛИКА?“

Карлес Пучдемон

        ПРЕДСЕДНИК каталонске владе Карлес Пучдемон је данас објавио да ће 1. октобра бити организован референдум о независности те шпанске покрајине упркос забрани владе у Мадриду.

        Пучдемон је рекао да ће у складу са правом на самоопредељење Каталонцима бити постављено питање „Желите ли да Каталонија буде независна република?“.

        Он још није потписао указ о референдуму који је Уставни суд Шпаније забранио и који ће довести у сукоб са законом све који у његовом организовању буду учествовали.

        Конзервативна шпанска влада Маријана Рахоја уверава да неће бити допуштено одржавање референдума и да ће бити предузете мере да се он спречи.

        „Док сам ја председник владе, то се неће десити“, рекао је Рахој 27. маја.

        Према последњим истраживањима јавног мњења, Каталонци су подељени по питању независности, јер је 44,3 одсто за а 48,5 одсто против.

        Али, велика већина од 73,6 одсто подржава референдум. Он подршку има и од организација које нису за независност попут левичарске партије Каталонија за све, синдиката, бизнисмена и ФК Барселона.

        Регион је 2014. већ одбацио прву забрану и одржао симболични референдум међу Каталонцима на коме се изјаснило 2,3 милиона људи од укупно шест милиона становника са правом гласа.

        Том приликом се шест од осам гласача изјаснило за независност.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари