Дамаск страхује да ће амерички, британски и јордански командоси заузети југ Сирије

УПАД ЋЕ БИТИ ИЗВЕДЕН ПОД ИЗГОВОРОМ ДА ЈЕ НЕОПХОДАН РАДИ БОРБЕ ПРОТИВ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ

  • До упада на сиријску територију ће доћи - како процењују у Дамаску - у области Дераа која се граничи са Јорданом. Већи део те области тренутно контролише такозвани „Јужни фронт“, коалиција побуњеничких одреда која је формирана још 2014-те. Неке делове контролишу Исламска држава и сиријска регуларна армија
  • Сиријски бригадни генерал у резерви - Али МАКСУД - убеђен је да Американци упадом у провинцију Дераа желе пре свега да заштите свог главног савезника на Блиском Истоку - Израел: Могуће да им је у плану стварање тампон-зоне која би одвојила Сирију од окупиране Голанске висоравни. Вероватно са намером да Дамаск никада не поврати тад окупирани део своје територије

        ДРЖАВНИ и војни врх у Дамаску страхују да ће амерички, британски и јордански командоси бити убачени на југ Сирије под изговором да ће им задатак бити да се боре против терориста.

         Ово су реномираном московском дневном листу „Известия“ открили у сиријским безбедносним структурама.

        Објаснили су да Вашингтон жели да буде војно присутан у стратешки важној јужној приграничној зони. Са намером да створи тампон-зону која би раздвојила Сирију од Голанске висоравни коју под окупацијом држи Израел.

        До упада на сиријску територију ће доћи - како процењују у Дамаску - у области Дераа која се граничи са Јорданом.

        Већи део те области тренутно контролише такозвани „Јужни фронт“, коалиција побуњеничких одреда која је формирана још 2014-те. Његови представници учествују у мировним преговорима у Астани.

        Та групација оружје и храну добија из Јордана. Њене припаднике обучавају западни војни инструктори.

        У провинцији Дераа делује и Исламска држава, а део територије је под контролом владиних снага.

        Директор московског Института за регионалне проблеме Дмитриј Журављов, упозорава да ће упад америчких, британских и јорданских командоса бити искључиво у функцији борбе против легалне власти у Дамаску.

        - Удари, које су САД нанеле по сиријском аеродрому - показали су да је за Вашингтон главни проблем - председник Сирије Башар Асад. Зато је Американцима потребно да на југу Сирије себи обезбеде војно присуство. То ће бити најава отварања још једног фронта јер Турска већ има свој на северу Сирије. То ће, нема сумње, додатно охрабрити сиријску наоружану опозицију“.             

        Сиријски бригадни генерал у резерви - Али Максуд - убеђен је да Американци упадом у провинцију Дераа желе пре свега да заштите свог главног савезника на Блиском Истоку - Израел:

        - Могуће да им је у плану стварање тампон-зоне која би одвојила Сирију од окупиране Голанске висоравни. Вероватно са намером да Дамаск никада не поврати тад окупирани део своје територије.

        Али Максуд је уверен да је Вашингтон фактички „увртао руке“ Јордан којем не одговара свргавање сиријског лидера Башара Асада.

        Он посебно упозорава: „Американце и Британце на Блиском Истоку и Сирији уопште не занима борба против тероризма“.                     

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари