Саудијска Арабија се спрема да протера пет милиона нелегалних имиграната

А ОНИ ЧИНЕ - ЧАК ПЕТИНУ САДАШЊЕГ СТАНОВНИШТВА БОГАТЕ АРАПСКЕ КРАЉЕВИНЕ

  • Програм масовних депортација се већ разматра у Консултативној скупштини (Шура), а његов иницијатор је познати саудијски посланик - доктор Садка Фадел
  • Како пише лист Al Hayat, власти саудијске краљевине страхују да ће мигранти затражити „натурализацију“, односно држављанство. Зато имају намеру да предухитре такав развој догађаја

        CАУДИЈСКА Арабија разрађује програм за депортацију приближно 20 одсто свог становништва.

        Реч је о протеривању из земље пат милиона нелегалних миграната!

        Програм се већ разматра у Консултативној скупштини (Шура), а његов иницијатор је познати саудијски посланик - доктор Садка Фадел.

        Како пише лист Al Hayat, власти саудијске краљевине страхују да ће мигранти затражити „натурализацију“, односно држављанство. Зато имају намеру да предухитре такав развој догађаја.

        Међутим, скора кампања истеривања нелегалних миграната у овој земљи није прва.

        Између 2012. и 2015. из Саудијске Арабије биле су протеране 243.000 Пакистанаца. неки од њих су били оптужени за „исламски тероризам“.

        Масовно досељавање у земљу муслиманских светиња почело је 70-их година, у време тадашњег нафтног бума.

        Дошљаци нису били потребни само саудијској економији.

        У тој земљи жене немају право да возе, па су многи мигранти добијали посао возача, а жене спремале по богатим породицама и биле бебиситерке.

        Саудијци су свој гастарбајтерски систем назвали „кафала“, а он - поред осталог - предвиђа да мигрант не може сам променити посао, нити тражити новог послодавца.

        У саудијским градовима су током година никла мигрантска гета, а 2010. су гастарбајтери - по званичној државној статистици - чини 30 одсто становништва.

        Целе гране саудијске економије зависе од странаца, а у земљи притом 12 одсто становника нема посао (25 одсто младих 75 одсто жена).

        Судијска елита на депортације гледа као на саставни део свог програма за оздрављење земље до 2030-те године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари