Могерини затражила од Трампове Америке да се не меша у „европску политику“

ПОЧЕЛА ДВОДНЕВНУ ПОСЕТУ САД И РЕКЛА: МИ СЕ У АМЕРИЧКЕ ПОСЛОВЕ НЕ МЕШАМО

Могерини са Тилерсоном у Вашингтону

  • Не треба сумњати да иза овог демарша Федерике Могерини стоји Ангела Меркел. Али, и да Меркелова и Могерини имају подршку (Трамповом победом) поражених америчких глобалиста. Не само политичку и финансијску, него и стратешку. Нарочито скривену. Једно их одаје: док су на власти у САД били глобалисти - свеједно да ли под Џорџом Бушем-млађим, Билом Клинтоном или Бараком Обамом - мешање Вашингтона у „европску политику“ није им нимало сметало

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе не треба да мешају у европску политику, исто као што се Европска унија не меша у америчке послове.

        Ово је новинарима у Вашингтону рекла висока представница ЕУ за спољне послове и политику безбедности Федерика Могерини.

        „Ми се мешамо у политику Сједињених Држава. Зато Европљани рачунају да се ни Америка такође неће мешати у политику Европе“, - пренела је агенција France-Presse њене речи изговоре у главном граду САД.

        То је био њен коментар поводом изјаве Доналда Трампа, дату после сусрета америчког лидера са британском премијерком Терезом Меј - да је Brexit „изванредан догађај“. 

        „Убеђена сам - подвукла је Могерини - да је јединство Европске уније очевидније данас него што је било пре неколико месеци. У Вашингтону би то морали да схвате“.

        Она је истовремено позвала Сједињене Државе да поштују Европску унију која није обична институција већ унија 28 држава.

        Могерини је у дводневној посети Вашингтону.

        Има планиране разговоре са новим шефом Стејт департмана Рексом Тилерсоном, Трамповим саветником за националну безбедност Мајклом Флином и руководиоцима комитета Сената САД, укључујући Џона Мекејна, Боба Коркера и Рона Џонсона.

        Иза ове својеврсне демонстрације стоји, нема сумње Ангела Меркел. Заједно са европским делом глобалистичке елите.

        Не треба сумњати да и Меркелова и Могерини имају подршку (Трамповом победом) поражених америчких глобалиста. Не само политичку и финансијску, него и стратешку.

        Нарочито скривену.

        Једно их одаје: док су на власти у САД били глобалисти - свеједно да ли под Џорџом Бушем-млађим, Билом Клинтоном или Бараком Обамом - мешање Вашингтона у „европску политику“ није им нимало сметало.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари