Чуркин: Влада Сирије потпуно контролише Алеп, али крај рата још није близу

АМЕРИКАНЦИ ПОКУШАВАЈУ НЕМОГУЋЕ: ДА ДОКАЖУ ДА У СИРИЈИ ПОРАЗЕ НЕ ТРПЕ ОНИ ВЕЋ - РУСИЈА

          ГОВОРИТИ да је после ослобађања источног Алепа конфликт у Сирији близу свог краја било би претеривање – изјавио је после ноћашње седнице Савета безбедности УН Виталиј Чуркин.

          Амбасадор РФ у УН додатно је упозорио: „Још се мора прећи велики пут, али би добро било да то буде пут повратка идеји писања новог устава Сирије и одржавања избора под међународном контролом“.

          На самој седници је Чуркин саопштио да је источни Алеп под пуном контролом сиријске владе и да бојовници, заједно са члановима породица, увелико напуштају град.

          Одлазећи генерални секретар УН Бан Ки Мун оценио је да Дамас жели пуну и бескомпромисну војну победу. Притом је нагласио да је „међународна заједница оставила народ Сирије на цедилу“.

          Овоме се супротставио Чуркин, рекавши: „СБ УН је још у децембру прошле године изгласао  добру резолуцију за Сирију, али нисмо ми криви што су неки наставили да срећу траже на бојном пољу, верујући у властиту илузију да могу силом оборити режим у Дамаску“.

          С обзиром да је пораз терориста у Алепу и њихов пораз, Американци чине све да то не изгледа тако.        

          Специјални емисар Барака Обаме за борбу против исламске државе – Брет Макгурк – изјавио је: „Стратегија коју у Сирији користи Русија омогућила је Исламској држави нова освајања. Та стратегија потхрањује екстремизам који Срију претвара у рај за терористичке организације. Једини успех Русије у Сирији било је ослобађање Палмире, али је погрешни курс Москве омогућио ИД да је поново заузме.“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари