Србија и Српска формирају заједнички Парламентарни форум; Стевандић: Ово је историја

ПРЕДСЕДНИК НС РС НЕНАД СТЕВАНДИЋ: ОВО ЈЕ ИСТОРИЈСКИ ДОКУМЕНТ, НАЈВЕЋИ И НАЈОЗБИЉНИЈИ

Ненад Стевандић и Владимир Орлић

* СТЕВАНДИЋ: То тело имаће свој пословник о раду, а заседаће најмање два пута годишње и усвајати акте које ће слати парламентима Србије и Српске. Од настанка Републике Српске, ово је и суштински и формално највећи и најозбиљнији документ који потписују Србија и Српска

* Није усмерен – нагласио је - ни против кога, јер нема другу конотацију осим сарадње, развоја, његовања заједничких вредности, културе, традиције, али и подршке једних другима на заштити, како територијалног интегритета Србије, тако и дејтонског интегритета, територијалног капацитета и уставних надлежности Републике Српске

           ________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да је Меморандум о формирању Парламентарног форума Србија – Република Српска, који је данас у Београду потписао са председником Скупштине Србије Владимиром Орлићем, историјски документ, највећи и најозбиљнији.

         Након састанка са Орлићем, Стевандић је рекао да се данас пише најлепши део историје српских односа и да је због тога неизмерно поносан и срећан, јер је потписан акт, којим се формира заједничко тело које ће чинити посланици парламената Србије и Српске.

         Он је додао да ће то тело имати најмање два заседања годишње, усвајати акте које ће слати парламентима Србије и Српске.

         Према његовим речима, од настанка Републике Српске, ово је и суштински и формално највећи и најозбиљнији документ који потписују Србија и Српска.

         - Он није усмерен ни против кога, јер нема другу конотацију осим сарадње, развоја, неговања заједничких вредности, културе, традиције, али и подршке једних другима на заштити, како територијалног интегритета Србије, тако и дејтонског интегритета, територијалног капацитета и уставних надлежности Републике Српске - рекао је Стевандић.

         Он је у своје име и у име председника Републике Српске Милорада Додика, као и скупштине и народа Српске захвалио Орлићу и председнику Србије Александру Вучићу на разумевању и на овом до сада највишем облику сарадње највиших законодавних тела Србије и Српске.

         Србија и Српска ће, додао је он, први пут имати заједничко тело, које ће заседати и у скупштини Србије и Српске, доносити закључке и препоруке, а имаће и свој властити пословник о раду који ће делегације да усагласе.

         Он је напоменуо да је пре три дана са министром рада Србије Николом Селаковићем и премијером Војводине Игором Мировићем присуствовао на Кајмакчалану обележавању 105 година пробоја Солунског фронта и да су видели колико значи међусобно разумевање.

         - Без лажне скромности или преувеличавања, ово јесте историјски датум и документ - рекао је Стевандић.

         Заједно за Орлићем, Стевандић је исказао подршку председнику Србије Александру Вучићу на заседању Генералне скупштине УН у одбрани интереса Србије и Срба, где Република Српска, по документима Србије, представља саставни део стратегије и бриге.

         - Велика ми је част што учествујем у лепшем делу српске историје - рекао је Стевандић, те изразио наду да ће то бити прослављено и током отварања Дана Српске у Србији.

          (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Коментари