Србија ће 16. јануара на референдуму гласати о променама у Уставу

ПИТАЊЕ ЋЕ БИТИ: „ДА ЛИ СТЕ ЗА ПОТВРЂИВАЊЕ АКТА О ПРОМЕНИ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ?“

* Министарка правде Маја ПОПОВИЋ: „У интересу грађана је да имамо правосуђе које је непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно. Такво правосуђе можда ће најбоље да штити уставном зајамчена права и слободе наших грађана, и суди правично и у разумном року

________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је за 16. јануар референдум о промјени Устава Србије.

       Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Србије, након завршетка посебне седнице парламента.

       На тој седници усвојени су Предлог Акта о промени Устава Србије, Предлог Уставног закона за спровођење тог акта и Предлог одлуке о расписивању референдума.

       Грађани ће се на референдуму о уставним променама изјашњавати на питање: "Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?".

       Током расправе у парламенту министарка правде Маја Поповић рекла је да је промена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, а која ће између осталог омогућити боље оцијене и напредак Србије у процесу евроинтеграција

       Она је додала да су циљеви промене Устава повећање правне сигурности грађана, правна заштита и суђење у разумном року.

       "У интересу грађана је да имамо правосуђе које је непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно. Такво правосуђе можда ће најбоље да штити уставном зајамчена права и слободе наших грађана, и суди правично и у разумном року. Само такво правосуђе је правосуђе у које ће грађани имати поверења", рекла је Поповић.

       Већина посланика изразила је уверење да ће грађани Србије на референдуму изгласати промене Устава, јер су оне на првом месту у интересу грађана, а не у страном интересу, чуло се током петочасне расправе у Парламенту Поповић.

       Председница Одбора за уставно право и законодавство Јелена Жарић Ковачевић такође сматра да је расправа уједно и позив грађанима да се заинтересују да учествују у овако важном процесу промјене Устава.

       "Ово је позив да се грађани заинтересују и да нам помогну да спроведемо реформе и да сви заједно креирамо будућност", рекла је Жарић Ковачевић и нагласила да су референдум и избори прилика за то, а не блокаде путева.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Коментари