Скупштина Српске одбацила малициозну и интервенционистичку политику Немачке према БиХ

НА ПРЕДЛОГ КОАЛИЦИЈЕ ОКО СНСД ГЛАСАЛА ЗА ДАВАЊЕ АГРЕМЕНА ТОМАСУ ФИЧЕНУ

* У једном од два закључка које је НС РС усвојила, наглашава се: Народна скупштина одбацује и Резолуцију Бундестага о БиХ. Немачка као земља потписница Дејтонског споразума има обавезу да доследно примењује тај споразум

* Посланицима се пре гласања обратила председник РС Жељка Цвијановић, рекавши: Резолуција Бундестага је крајње малициозна и штетна по Српску и БиХ. Да је ова Народна скупштина одмах након те резолуције села, утврдила одређена питања, ставове, и послала то тамо члановима парламента, ја вам гарантујем да нико од њих то не би ни прочитао, а данас кад након овог заседања и ове расправе упутимо писмо, изнесемо наше ставове, онда ће се то посматрати са пуно више значаја и пуно више дужне пажње

* Посебно указала: Поражавајућа је чињеница да је креатор нечега што је постало званична спољна политика Немачке особа која је мање политичар Немачке него што води свој продужени рат у оквиру БиХ

_________________________________________________________

       ПОСЛАНИЦИ Народне скупштине Републике Српске усвојили су на данашњој посебној седници Закључак којим се одбацује немачка интервенционистичка политика у БиХ.

       - Народна скупштина одбацује и Резолуцију Бундестага о БиХ. Немачка као земља потписница Дејтонског споразума има обавезу да доследно примењује тај споразум - истиче се у једном од два усвојена закуљчка.

       У другом се наглашава: „НСРС доноси одлуку и даје агреман немачком амбасадору у БиХ (Томасу Фичену)“.

       Закључак су предложили посланички клубови СНСД, Социјалистичке партије, Демоса, Уједињене Српске, НПС и НДП.

       Народна скупштина Републике Српске тиме није потврдила вето српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, који се односи на недавање агремана немачком амбасадору у БиХ.

       Приликом гласања, за Додикову изјаву о проглашењу Одлуке о давању агремана амбасадору СР Немачке у БиХ, која је усвојена без консензуса у Председништву, веома штетном по виталне интересе Републике Српске, нико од посланика није био за, нити против, али је било 46 уздржаних.

       Истовремено, Народна скупштина је простом већином усвојила два закључка које су усагласиле странке владајуће коалиције.

       Посланицима се пре гласања обратила председник Српске Жељка Цвијановић. Рекла је поред осталог:

       - - Да је ова Народна скупштина одмах након резолуције Бундестага сјела, утврдила одређена питања, ставове, и послала то тамо члановима парламента, ја вам гарантујем да нико од њих то не би ни прочитао, а данас кад након овог засједања и ове расправе упутимо писмо, изнесемо наше ставове, онда ће се то посматрати са пуно више значаја и пуно више дужне пажње.

       - Крајње је непринципијелно да Немачка, држава која почива апсолутно на принципу децентрализације, држи слово било коме другом и објашњава како његово уређење треба да буде мимо његовог устава који је једнако тако предвидио децентрализовану државу у којој сви имају своја права.

       - Поражавајућа је чињеница то што је креатор нечега што је постала званична спољна политика Немачке особа која је мање политичар Немачке него што води свој продужени рат у оквиру БиХ. Стварна ситуација је да бошњачка дијаспора креира ставове или решења која треба да усваја званична спољна политика једне државе каква је Немачка.

       - Резолуцију Бундестага треба прогласити штетном по интересе Српске. Крајње малициозном и штетном по интересе Републике Српске и интересе целе БиХ јер БиХ коју данас имамо почива на нашем договору о децентрализованој земљи, а не о томе што ће неко донети неку резолуцију и рећи после тога да је у питању политички памфлет.

       - Посебно је поражавајуће што на посебној седници Народне скупштине Републике Српске нема већине представника опозиције. Евидентно је одсуство опозиције са заседања Народне скупштине када год се расправља о важној теми.

 

Категорије: 

Коментари