Од новембра 2017.до. августа 2018. министири нису одговорили ни на једно посланичко питање

У ИЗВЕШТАЈУ „СТАЊЕ ДЕМОКРАТИЈЕ У СРБИЈИ ТВРДИ СЕ ДА ИХ ЈЕ БИЛО 236

         ОД новембра 2017. до августа 2018, у току седница Скупштине Србије постављено је 236 посланичких питања, а представници извршне власти нису пружили одговор ни на једно, наводи се у извештају "Стање демократије у Србији" који је објавио Центар савремене политике.

         Само два пута, у марту и априлу 2018, представници Владе Србије присуствовали су седници скупштине како би одговарали на питања посланика, што представља кршење члана 205. Пословника Народне скупштине, који ову процедуру предвиђа за сваки последњи четвртак у месецу, пише у извештају.

         Додаје се да је доминација извршне власти над законодавном такође очигледна када се узму у обзир предложени закони: од свих донетих у периоду покривеним извештајем, Влада Србије је била директан предлагач за више од 95 одсто.

         Остатак је распоређен на посланике владајуће коалиције и гувернера Народне банке Србије, док ниједан закон који је усвојен није предложио неки посланик опозиције, пише у извештају.    

         Извештај је објавио Центар савремене политике, у оквиру пројекта "Цивилно друштво за унапређење приступања Србије Европској унији" који спроводи Београдска отворена школа (БОШ) уз подршку Краљевине Шведске.

 

Категорије: 

Коментари