Гојковић заказала скупштинску расправу о КиМ за 27. мај

ОПОЗИЦИЈА ПОДЕЉЕНА – НЕКИ НЕМАЈУ НАМЕРУ ДА ДОЂУ, НЕКИ ПОСТАВЉАЈУ УЗ УСЛОВЕ

* На седницу бити позван председник Србије Александар Вучић да поднесе извештај о Косову и Метохији и узме учешће у расправи

____________________________________________________________________

            ПОСЕБНА седница Скупштине Србије, на којој ће се разматрати извештај о Косову и Метохији, заказана је за 27. мај, изјавила је председница парламента Маја Гојковић.

            На конференцији за новинаре, Гојковић је рекла данас да ће на седницу бити позван председник Србије Александар Вучић да поднесе извештај о Косову и Метохији и узме учешће у расправи.

            Позив ће бити упућен и председници Владе Ани Брнабић и министрима, као и директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу.

            Она је изразила наду да ће на седницу доћи сви посланици како би учествовали у расправи о тој важној теми.

            Гојковић је рекла да мањи део посланика тренутно не учествује у пленуму, али да позив за посебну седницу као и друге седнице важи за све посланике.

            Она је рекла да ће данас сви посланици добити позив "и њихово право али и обавеза да дођу на седницу и учествују у дебати и изнесу своје ставове".

            Пошто Вучић поднесе извештај и буде завршена дебата, посланици ће се гласати о прихватању тог извешатаја.

            Упитана када ће бити извештај Анкетног одбора о трошењу новца на Косову, Гојковић је рекла да не може технички да одговори на то питање, јер нико није ни поднео да то буде на дневном реду.

Вукадиновић: Долазим на седницу ако

буде минимума демократске дебате

            Ђорђе Вукадиновић из посланичког клуба За спас Србије-Нова Србија најавио је данас да ће присуствовати седници парламента 27. маја на којој ће бити речи о Косову, али уколико буде обезбеђен минимум демократске дебате.

            "Да, долазим (на седницу). Али, само уколико буде обезбеђен минимум демократске дебате, то јест, уколико се буде радило по процедури која подразумева расправу, дијалог и постављање питања без рестрикција", рекао је Вукадиновић агенцији Бета.

Алексић (НС): Прво извештај

о свим преговорима

            Посланик Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да ће када добију извештај о досадашњим јавним и тајним преговорима и договорима између председника Србије Александра Вучића и представника Приштине, као и предлог платформе везано за позицију Србије у даљим разговорима, размотрити учешће на седници.

            "За сада смо добили само позив за посебну седницу без извештаја и предлога у материјалу", рекао је Алексић агенцији Бета.

            Он је подсетио да је последња седница о Косову одржана у априлу 2013. године после потписивања Бриселског споразума и да је у позиву на ту седницу писало Извештај о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање Европске Уније.

Тепић: Бојкотоваћемо сва даља заседања

Скупштине без обзира на дневни ред

            Шефица Клуба самосталних посланика и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић изјавила је данас поводом заказивања седнице о Косову да бојкотују сва даља пленумска заседања без обзира на тачке дневног реда.

            Тепић је агенцији Бета рекла да на бојкот парламент посланике није навео неки дневни ред, већ неподношљив однос владајуће већине према опозиционим посланицима, онемогућавање да заступају грађане, злоупотреба свих парламентарних процедура и правила до коначног урушавања Народне скупштине и парламентаризма.

            Председница парламента Маја Гојковић заказала је за 27. мај посебну седницу парламента о Косову, а извештај ће поднети председник Србије Александар Вучић.

Странка модерне Србије прекида

бојкот парламента

            Странка модерне Србије (СМС) одлучила је да прекине бојкот парламента јер се мимо посланика који не присуствују седницама и без њиховог утицаја на дневни ред стављају важни закони који имају озбиљне последице на грађане Србије, изјавила је данас шефица посланичке групе СМС Татјана Мацура.

            Она је агенцији Бета рекла да паралелни парламент свеукупне опозиције која бојкотује рад није направљен, да се не баве актуленим темама и да конференције за новинаре не могу да замене парламент.

            Мацура је рекла да ће учествовати на седници о Косову и напоменула да је шире председништво СМС синоћ донело одлуку о враћању у посланичке клупе и пре него су знали да ће бити заказана седница о Косову за 27. мај.

            "СМС је донела одлуку о повратку у парламент јер се на дневни ред стављају закони који озбиљно утичу на живот грађана и не видим смисао нашег изостанка из парламента. Нисмо направили паралелни парламент свеукупно као опозиција, а конференције за медије то не могу да замене и не бавимо се актуелним темама", рекла је Мацура.

 

Категорије: 

Коментари