Додик: Ово је частан и важан дан за Српску – без враћања Дејтону БиХ ће се распасти

ИСТОРИЈСКА ПОСЕБНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРПСКЕ О ВРАЋАЊУ ОТЕТИХ НАДЛЕЖНОСТИ

* Српски члан Председништва БиХ Милорад ДОДИК приликом обраћања посланицима прво нагласио: Српски карактер могуће променити колико и исушити океан... Народ ће на референдуму, након расправе, одлучити о новом Уставу РС

* „Потребно је да се одлуком Народне скупштине повуче сагласност за формирање Оружаних снага БиХ. Поставља се питање - због чега уопште постоје?!“

* „Немамо право на другачије понашање - морамо вратити наше надлежности! Ово ће показати може ли БиХ опстати или не. Ја верујем да не може

* „Република БиХникада није имала територију нити је икада била међународно призната, то је била папирната република. Њено постојање је формално окончано 14. децембра 1995. потписивањем Дејтонског споразума. Постојаће само унутрашњи систем који је успоставаљен Анексом четири Дејтонског споразума, дакле Уставом БиХ

_________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик, обратио се посланицима на посебној – историјској - седници Народне скупштине Републике Српске и образложио због чега је неопходно да Српска врати своје отете надлежности из Дејтонског споразума и Устава БиХ.

       „Ово је частан и важан дан за Републику Српску. Ова седница Скупштине је данас важна јер оно што смо добили Дејтонским споразумом желимо назад. Потребна нам је снажна скупштинска већина за доношење оваквих одлука – гласање ће бити гласање за слободу. Они који имају одговорност пред народом и статусом Републике Српске - од ових политика не могу одустати“.

       У наставку излагања је упозорио:

       „Само наивни који немају времена да стану, да се боре. Наше политике нису против Бошњака и Хрвата. Желимо оно што је најбоље за Републику Српску која има право да врати отете надлежности. Немамо право на другачије понашање - морамо вратити наше надлежности! Нема оправдања и ово ће показати може ли БиХ опстати или не. Ја верујем да не може“.

       Додик је нагласио да није изолациониста, те да ради одговорно и озбиљно за бољу будућност Републике Српске која има слободарски карактер.

       Поручио је да грађани немају разлога разлога за бригу, јер Република Српска неће предузети војне мере те да ће се увек борити политичким средствима.

       Истакао је потребу да се одлуком Народне скупштине повуче сагласност за формирање Оружаних снага БиХ, наводећи да се поставља се питање - због чега уопште постоје.

       Претходно је истакао да је српски карактер могуће променити колико и исушити океан. Па наставио:

       – Не желим бољи аранжман само за Српску, него и за БиХ. Од суштинског значаја за БиХ и РС је постављати тешка питања, јер се суочавамо са великим изазовима. Ако не решимо ове изазове, прети опасност да ће се БиХ распасти, а да ће Српска кренути ка излазу – рекао је Додик.

       Он је поручио да се мора омогућити враћање овлашћења ентитетима, а не само њихово одузимање.

       – БиХ иде у правцу на који и нисмо пристали. Зашто не можемо да имамо оно што смо потписали? Једна за другом су мењане надлежности у корист БиХ и не примећујемо да је ико због тога забринут. Тако можемо одговорити на питање о опстанку и изласку.

       - Нека послушају ставове који заговарају враћање надлежности енитетима. Неће се увек добити оно што желимо, али то не значи да треба да одустанемо. Народ ће на референдуму, након расправе, одлучити о новом Уставу РС – каже Додик.

       Милорад Додик је нагласио да је Дејтонски споразум „општи и оквирни“, а да је суштински, спроведбени део у 11 анекса, које је потписала и Република Српска.

       Он је рекао да је потписник била и тзв. Република БиХ, али да она никада није имала територију нити је икада била међународно призната, називајући је "папирнатом републиком".

       – Њено постојање је формално окончано 14. децембра 1995. потписивањем Дејтонског споразума који није успоставио унутрашњи уставни ни правни континуитет те Републике. Потпуно је промењењен унутрашњи систем који се игнорише скоро 30 година. Постојаће само унутрашњи систем који је успоставаљен Анексом четири Дејтонског споразума, дакле Уставом БиХ – нагласио је Додик.

 

Категорије: 

Коментари