Брнабић: Србија ће водити самосталну политику на европском путу

У СВОЈСТВУ МАНДАТАРА ПОДНИЈЕЛА ЕКСПОЗЕ О ПРОГРАМУ СВОЈЕ НОВЕ ВЛАДЕ

* Нагласила да ће се Србија на свим местима борити за доследно поштовање међународног права и свог територијалног интегритета - на исти начин како се потпуно исправно брани територијални интегритет других признатих држава

* Приоритетом назвала енергетику са реализацијом пројеката гасног интерконектора са Бугарском и нафтовода са Мађарском, као и наставак градње Хидроелектране "Бук Бијела", што је заједнички пројекат са "Електропривредом Републике Српске"

* Навела и да је план да за годину дана буде завршено пет ауто-путева и брзих саобраћајница, да је циљ просечна плата 2026. године буде 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра

______________________________________________________

       МАНДАТАР за састав нове владе Србије Ана Брнабић представила је данас посланицима у Скупштини Србије експозе у којем је истакла да ће енергетика бити приоритет њеног кабинета, те најавила да ће у ову област бити уложено 12 милијарди евра.

       Представљајући свој програм, рекла је да су улагања у енергетику предвиђена у оквиру развојног плана "Србија 2022 - 2025", што подразумева и инвестиције у заштиту животне средине.

       Она је најавила да су приоритетни пројекти изградња гасног интерконектора са Бугарском и нафтовода са Мађарском, као и наставак градње Хидроелектране "Бук Бијела", што је заједнички пројекат са "Електропривредом Републике Српске".

       Према њеним речима, план је да за годину дана буде завршено пет ауто-путева и брзих саобраћајница, као и да буду обезбеђени сви други предуслови да се оствари циљ да просечна плата 2026. године буде 1.000 евра, а просечна пензија 500 евра.

       Брнабићева је објаснила да је за остварење високих циљева важно очување мира и стабилности, због чега ће Србија наставити европски пут, али ће истовремено наставити да води самосталну политику и да се на свим местима бори за доследно поштовање међународног права и територијалног интегритета Србије "на исти начин како се потпуно исправно брани територијални интегритет других признатих држава".

       "Интерес Србије, њена пуна самосталност у складу са националним интересима и са принципима међународног права, као и очување виталних интереса и безбедности нашег народа на Косову и Метохији за нас су светиња", нагласила је Брнабићева.

       Она је истакла да ће нова влада наставити да подржава српски народ у региону, првенствено у борби за очување језика и писма, али и у унапређењу животног стандарда.

       "Неговаћемо специјалне и паралелне везе са Републиком Српском, поштујући Дејтонски мировни споразум и инсистирајући на све бољим односима са БиХ, што показујемо и изградњом ауто-пута од Београда до Сарајева", нагласила је Брнабићева.

       На крају експозеа је прочитала имена 27 министара са којима ће сарађивати у наредном периоду.

       Након експозеа водиће се скупштинска расправа о избору нове владе Србије, што је једина тачка на дневном реду посебне седнице парламента.

 

 

Категорије: 

Коментари