Брнабић: Посланик Бундестага има право на своје мишљење о Косову, али се Србија с њим не слаже

А ПЕТЕР БАЈЕР ТВРДИ ДА ЈЕ ДОНЕО ПОРУКУ МЕРКЕЛОВЕ СРБИЈА МОРА ПРИЗНАТИ „КОСОВО“

* Бајер још додао „као што га је фактички признала“,  а Ана Брнабић нагласила  да он не представља званичну политику Немачке и да су САД имале исти став, а сада већ говоре да нема „црвених линија“

______________________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас да посланик Бундестага Петер Бајер има право да изнесе своје мишљење о Косову, али да се Србија не слаже са тим мишљењем.

         Одговарајући на питање посланика групе Покрет за спас Србије Нова Србија Ђорђа Вукадиновића да прокоментарише изјаву Бајера који је, како је рекао, у Београд донео поруку немачке канцеларке Ангеле Меркел да Србија "треба де јуре да призна Косово као што га је фактички признала", премијерка Србије је казала да је Бајер "један од посланика Бундестага и да као такав не представља званичну политику Немачке".

         "Он је слободан да каже своје мишљење а ми се са тим мишљењем не слажемо. Он има став који нити потцењујем нити прецењујем и сигурно је да има још посланика Бундестага са таквим ставом. Став Немачке о Косову није новост а наше је да разговарамо са њима и пробамо да променимо тај став", казала је Ана Брнабић.

         Вукадиновић је рекао премијерки да је Бајер у име Ангеле Меркел рекао да нема уласка Србије у ЕУ без признања Косова и додао да се тај став неће променити, те да је то кључна порука Берлина и сувише важна ствар да би се о њој ћутало.

         "Рекао је да је то кључна порука Берлина коју жели да пренесе током посете Београду а ви сте тај став минимализовали. Сувише су то директне и оштре формулације и сувише је то важна ствар да би се о томе гласно ћутало", казао је Вукадиновић.

         Ана Бранбић је казала и да се се став САД о Косову и Метохији не би "прилично променио" да председник и Влада Србије нису "добро радили свој посао".

         "И они су говорили да је Косово затворено питање, нису хтели да разговарају о било чему осим о нашем признању, па смо радили и данас дошли до тога да САД кажу да нема више црвених линија", казала је премијерка.

         Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изрекла је опомену посланику Српске радикалне странке Милораду Мирчићу због, како је рекла, ремећења рада парламента после чега су посланици радикала напустили заседање.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Коментари