Ни приватни извршиоци не смеју у ваш стан без правоснажне судске одлуке!

НЕМА МЕСТА ПАНИЦИ

Ни 330 правника са положеним испитом приватног извршитеља неће моћи да вам са неплаћеним рачуном куцају директно на врата

* У случају потраживања од грађана по рачунима за лифт, инфостан, РТС, ЕДБ... која иначе застаревају у року од годину дана, уколико поверилац није поднео суду благовремено и у законом предвиђеном року предлог за извршење на основу којег суд доноси решење одмах, ни један извршилац неће смети да вам закуца на врата

Пише: Марија М.Зарић

         ПОВОДОМ панике међу грађанима која је настала као реакција на вест која се проширила и путем друштвених мрежа да „ко год је успешно избегавао да плаћа дугове за инфостан, струју, мобилне телефоне или паркинг, од 18. маја ће се суочити са новим изазовом, јер ће му на врата закуцати – приватни извршитељи“, ФАКТИ својим читаоцима нуде појашњење, у ком случају је такво понашање новоуведене професије под окриљем Министарства правде – дозвољено.

         То што ће најмање 330 правника са положеним испитом приватног извршитеља (отприлике један на 25.000 становника) добити статус службеног лица и могућност да уз асистенцију полиције, па и приватних детектива, куцају директно на врата и спроводе наплату дуговања, не значи да ће без правоснажне судске одлуке, смети тако нешто да учине. Без обзира на сва писања медија, једино закон одређује у којим случајевима извршилац излази на терен, а све прописе можете да прочитате на сајту српског Парламента, па тако и Закон о извршном поступку.

         Код потраживања од грађана по рачунима за лифт, инфостан, РТС, ЕДБ... која иначе застаревају у року од годину дана, уколико поверилац није поднео суду благовремено и у законом предвиђеном року предлог за извршење на основу којег суд доноси решење одмах, ни један извршилац неће смети да вам закуца на врата. Чак и тада, суд пре свега мора вама да достави такво решење (донето на основу веродостојне исправе по оцени суда, пошто вас је неко тужио и приложио извесне доказе из некаквог свог листинга да нисте платили, на основу које је суд одлучио да сте дужни толико и толико), грађанину опет мора да се омогући да приговори на њега.

         Уколико дужник није имао прилику да приговори, дакле, такво решење не може никако да буде извршно, већ и тада мора да вам буде достављено и да вам се да прилика да на њега одговорите. Ако то не учините у остављеном року, оно постаје правоснажно и могу да дођу и да траже извршење. Али, ако приговорите и кажете „извините, ово дуговање не стоји“, онда улазите у спор, водите тај спор и нормално, завршите - како већ завршите. Тек тада следи извршење.

         У оквиру својих права, читаоци треба да знају да, чак и ако су пропустили рок за приговор, да је под одређеним условима могуће да затраже и повраћај у пређашње стање. Зато, није лоше да онај који добије обавештење у коме се поверилац позива на неки судски број, оде у надлежни суд и провери о чему се ради, јер је можда пропустио рок за приговор, зато што му није достављено решење, или је имао неки други оправдан разлог.

         Дакле, наравно да извршиоци не могу да упадну тек тако у ваше домове. Нема места паници да је ствар коначна уколико вам није дата прилика да се о њој изјасните, и то од стране суда, а не од поверилаца, као што се често наводи у дописима и обавештењима које добијате уз рачун.

         Та обавештења, дакле, нису обавезујућа, јер у неком случају потражилац и јесте, али у многима - и није у праву. И у томе је цела суштина.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари