Мегатренд добио катедру и лабораторију за дуговечност

У ПОЧАСНОГ ПРОФЕСОРА МЕГАТРЕНДА ПРОМОВИСАН ОСНИВАЧ ПАРИСКОГ

ИНСТИТУТА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ СТАРОСТИ КРИСТОФ ДЕ ЖЕЖЕР

Кристоф де Жежер

  • Свако од вас има шансу да промени процес свог старења, али мора сам да учествује у томе. Не можете чекати да друштво учини нешто, већ морате променити свој начин живота, а то је могуће, рекао је Де Жежер на свечаности отварања Лабораторије дуговечности на Мегатренд универзитету
  • „Идеја дуговечности представља велики изазов, иако је идеја стара. Истраживања неће бити ни лака ни брза, али радови професора Де Жежера уливају оптимизам“, рекао је потпредседник САНУ академик Љубиша Ракић

         БЕОГРАД, (ФоНет) - Није све у генетици, свако има могућност да сам промени своју старост и продужи живот, поручио је оснивач Института за истраживање људске старости професор Кристоф де Жежер, који ће бити први професор катедре за дуговечност на Факултету за биофарминг Мегатренд универзитета, где је данас отворена Лабораторија дуговечности.

         Свако од вас има шансу да промени процес свог старења, али мора сам да учествује у томе. Не можете чекати да друштво учини нешто, већ морате променити свој начин живота, а то је могуће, рекао је Де Жежер на свечаности отварања Лабораторије дуговечности на Мегатренд универзитету.

         Професор Де Жежер је специјалиста геријатар, који је у Паризу основао „Жежер институт за физиолошка старења људи“, чији циљ је да, како је нагласио, „живот учини бољим и дужим“.

         Према његовим речима, у лабораторији у Београду истраживања ће бити базирана на едукацији и преносу знања, како би се створиле нове генерације истраживача, оспособљених да наставе глобална истраживања старења.

         Пројекат ће обухватити генетику, биотехнологију, биомедицину, биологију, а укључиће и многе институције, што æе донети заједничке резултате.

         Професор Де Жежер је у стручној презентацији навео поједине налазе његовог института, у чијој лабораторији се мери кртост артерија, која се у оквиру истраживања кардио-васкуларних болести, као првог узрока смртности, може смањити за 27 одсто.

         Такође, масна маса организма се може смањити за 28 одсто годишње, а мишићна маса се, без обзира на узраст, може повећати за 25 одсто, нагласио је он.

         Желимо да промовишемо дуговечност кроз добро здравље, додао је он, иако се често мисли да се све своди на генетику.

         Програм научног истраживања на универзитету биће фокусиран на теломере, који се од налаза нобеловца Блекбурна сматрају кључом дуговечности.

         Ректор Мегатренд универзитета Мића Јовановић уручио је Де Жежеру одлуку Наставно-научног већа о именовању у звање почасног професора.

         Јовановић је истакао да је Мегатренд прва високошколска приватна институција која је из образовања кренула у научно-истраживачки рад.

         „Са пројектом дуговечности, прошириваћемо већ позната знања у физиолошком подручју, а у трећој фази она би се претворила у примењена истраживања, да кроз неколико година из наших лабораторија изађе готов производ“, рекао је Јовановић.

         „Идеја дуговечности представља велики изазов, иако је идеја стара. Истраживања неће бити ни лака ни брза, али радови професора Де Жежера уливају оптимизам“, рекао је потпредседник САНУ академик Љубиша Ракић.

         Он је напоменуо да не би требало робовати генетици, већ се посветити раду на квалитету живота, имајући у виду да је људски век продужен са просечних 39, до понегде и 80 година.

         Презентацији професора Де Жежера присуствовали су потпредседници Владе Србије Јован Кркобабић и Ивица Дачић, представници академске заједнице, амбасадори Венецуале и - Бразила и друге званице.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари