ЕУ одобрила примену лека Zelboraf против меланома

ВЕЋ РЕГИСТРОВАН У САД, БРАЗИЛУ, ИЗРАЕЛУ, КАНАДИ,

НОВОМ ЗЕЛАНДУ И ШВАЈЦАРСКОЈ...

  • Протеин BRAF је кључни фактор укључен у контролни пут нормалног размножавања ћелије. Када се меланом дијагностикује на време може се говорити о потпуно излечивој болести, међутим, уколико се прошири на остале делове тела болест постаје агресивна и смртоносна

        БАЗЕЛ, (ФоНет) - Европска комисија за лекове одобрила је примену лека Zelboraf код одраслих пацијената као прву линију терапије најагресивније форме рака коже, саопштила је данас компанија Рош (Roche).

        У саопштењу се наводи да је ово први и једини лек заснован на концепту персонализоване терапије, који даје резултате у лечењу метастатског меланома код пацијената са доказаном BRAF V600 мутацијом.

        Европском одобрењу је претходило америчко одобрење за примену овог лека и одговарајућег дијагностичког теста, а лек је регистрован у Бразилу, Израелу, Канади, Новом Зеланду и Швајцарској.

        Када се меланом дијагностикује на време може се говорити о потпуно излечивој болести, међутим, уколико се прошири на остале делове тела болест постаје агресивна и смртоносна.

        Протеин BRAF је кључни фактор укључен у контролни пут нормалног размножавања ћелије.

        Дијагностиковање BRAF мутације омогућава лекару да прецизно одреди код којих пацијената лек треба применити, односно код којих пацијената ће лек бити ефикасан, наводи се у саопштењу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари