Иринеј: Косово и Метохија је неотуђиви део Србије без којег Србија није Србија

ТАМО ЈЕ ПОЧЕТАК СВЕГА – МИ СЕ МОРАМО БОРИТИ ЗА ТУ ТЕРИТОРИЈУ И САЧУВАТИ ЈЕ“

* „На том простору се налазе наше највеће светиње и проливена је огромна крв од Видовдана до данас. Косово је света земља, за коју се везује сва историја српског народа"

_____________________________________________________________________

        СРПСКА православна црква апсолутно остаје на становишту да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије, без којег Србија није Србија, поручио је уочи Видовдана патријарх Иринеј.

        Иако је ранијих година имао обичај да један од највећих празника Српске православне проводи на Косову, овога пута, због обавеза у Београду, српски патријарх неће путовати.

        "Тамо је почетак свега. Ми се морамо борити за ту територију и морамо пронаћи пут да онa остане у оквиру наше земље. Сила отима земље и градове, али оно што се њоме отме једног дана се може и повратити. Управо је Косово најбољи доказ за то, јер је много времена било под Турцима, па је ипак ослобођено", рекао је Иринеј за портал Нова.рс.

        Говорећи о значају Видовдана и контекста у којем се обележава, патријарх је нагласио да Косово и Метохија чине темељ државе, без којих "Србија није Србија".

        "Тамо је почела наша култура. На том простору се налазе наше највеће светиње и проливена је огромна крв од Видовдана до данас”, рекао је он.

        Патријарх је додао да је Косово "света земља, за коју се везује сва историја српског народа".

        Иринеј је истакао да ће службе у свим храмовима СПЦ бити у потпуности посвећене Видовдану.

        "Сутра ћемо цео дан посветити овом празнику. Биће речи, говора и проповеди. Свака црква ће на адекватан начин обележити овај празник", поручио је српски патријарх.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари