Владику Јоаникија и свештенике је утамничила диктатура у обланди демократије

УПОЗОРАВАЈУЋЕ РЕАГОВАЊЕ 55 УНИВЕРЗИТЕТСКИХ ПРОФЕСОРА ЦРНЕ ГОРЕ

Овако је било 1. маја увече у Никшићу

* Живимо у времену великих изазова. Велики изазови изискују и велике људе. Такав је наш утамничени владика Јоаникије. Није, наиме, случајно што је мета онај који стоји на челу свештенства и вјерног му народа, досљедно служећи Богу

* Свима су, не само у Црној Гори, познате чудодејствујуће мошти Светог нам оца Василија, слава му и милост. Кад се то зна, не чуди што је он на свој дан призвао народ, као Господ своје апостоле. И наравно, десио се још једном – народ. Шта су могли свештеници? Да као власт игноришу народ? Не, они су пригрлили вјерни народ, и са њим, ненајављено, али потпуно безбједно, литијом освештали град Светог Василија

________________________________________________________________________

        ГРУПА од 55 универзитетских професора реаговала је поводом тамничења Владике Јоаникија и седморице никшићких свештеника.

        Ево текста њиховог обраћања јавности“:

        Поштовани грађани Црне Горе, ви који вјерујете и ви који не вјерујете, обраћамо вам се молбом да чујете и наш глас.

        Живимо у времену великих изазова.

        Велики изазови изискују и велике људе. Такав је наш утамничени владика Јоаникије.

        Зато не чуди непримјерено и сигурно неосновано привођење и задржавање Владике и никшићког свештенства. Није, наиме, случајно што је мета онај који стоји на челу свештенства и вјерног му народа, досљедно служећи Богу.

        Све нас забрињава гнусни и ових дана неочекивани излив мржње и насиља.

        Они који бране Владику и светиње доживљавају се као непријатељи. Други, уз хемијска средства и крилатицу „поступи по наређењу”, извршавају задатак, мислећи да сила Бога не моли.

        Против кога и до када ће диктатура у обланди демократије тако да се понаша према своме народу?

        Да се код нас ништа не промијени набоље, илустративно посвједочи синоћно приказивање филма генијалног Живка Николића „У име народа”. Неки очигледно и даље мисле да би држави, а заправо њима, најбоље било без народа.

        Свима су, не само у Црној Гори, познате чудодејствујуће мошти Светог нам оца Василија, слава му и милост. Кад се то зна, не чуди што је он на свој дан призвао народ, као Господ своје апостоле. И наравно, десио се још једном – народ.

        Материјалистички и по природним законима несхватљиво, али по духовним законима природно.

        Шта су могли свештеници? Да као власт игноришу народ?

        Не, они су пригрлили вјерни народ, и са њим, ненајављено, али потпуно безбједно, литијом освештали град Светог Василија.

        Своје добре намјере и хришћанску љубав посвједочио је на најбољи начин владика Јоаникије, позвао на мир и уздржаност и одазвао се позиву полиције.

        И умјесто да се такав човјек поштује, требало га је утамничити. Демонстрирати силу и доказати да се иза решетка може наћи свако, осим онај који треба да буде ту.

 

        Већ дуго смо свједоци да све треба обесмислити и претворити у ништа, али ваљда не на дан Светога Василија и против свештенства.

        Будући да је стручна јавност подијељена око новог коронавируса, који нас је закључао и ваљда припремио за ропство с тежњом да болест постане животни стил, а да страх не напушта медијски простор, као да је маска важнија и од одијела, онда нама остаје да без сумњичавости вјерујемо једино у Бога и нашу Свету Цркву, Светога Василију и Владику.

        Владико, ми немамо моћ, али се молимо да изађеш чвршћи и да нас с крстом, који ти је суђено носити, и даље предводиш. На многаја љета.

        Позивамо све који имају моћ да чују глас народа и пусте нашег владику и свештенство на слободу, и да не врше насиље над вјерним народом, да не би били актери Соломонове мудре изреке „Тамо гдје крочи дрскост, ту царује бешчашће“.

        https://mitropolija.com/2020/05/15/grupa-univerzitetskih-profesora-povodom-hapsenja-vladike-joanikija-tamo-gdje-kroci-drskost-tu-caruje-bescasce/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари