Владика Атанасије: Ђукановић је отпадник од свога народа и хоће себе да свима наметне као меру

ПОРУЧИО МУ: НАУЧИ ИСТОРИЈУ, СВАКА ВЛАСТ КВАРИ ЧОВЕКА, А АПСОЛУТНА КВАРИ - АПСОЛУТНО

* Подсетио га да је Лењин 1920. године изјавио да на Балкану неће бити комунизма док се не сломи кичма српском народу. И нагласио: „Црногорце је као нацију створио Тито

* Указао да Србија није могла 1918. да им узме храмове будући да тада Црногорци нису постојали као нација„То је био један народ све до 1945. године. И како смо онда могли да присвојимо храмове?! Један је то народ био. И сада народ каже: Црна Гора и Србија, то је једна фамилија

_________________________________________________________________________

        УМИРОВЉЕНИ Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије (Јевтић) поручио је данас председнику Црне Горе Милу Ђукановићу да власт квари човека, а да апсолутна власт апсолутно квари човека.

        У поруци коју је црногорском председнику упутио посредством Радија „Светигора“, Владика је рекао да Ђукановић не зна историју, а још мање зна шта је Црква.

        „Он је скоро изјавио да они неће отимати храмове, али и да је те храмове, наводно, Србија 1918. године присвојила себи. Господине Ђукановићу, кад је постала та чувена нација? Не држава – друго је држава, а друго нација. Вас је створио Лењин као нацију“, нагласио је он.

        Казао је да је Лењин 1920. године изјавио да на Балкану неће бити комунизма док се не сломи кичма српском народу.

        „И они су после преко Тита 1945. године прогласили те новопечене нације. Исто као у Украјини која се звала Малорусија. Има Белорусија и Великорусија. А они су направили од Украјинаца нацију. Додуше Украјина је била пре тога у ропству пољског царства католичкога и већ је била почела да се извитоперује. Црна Гора није била у ропству. Према томе, Црногорце је као нацију створио Тито“, казао је он.

        Владика Атанасије је казао да Србија, будући да тада Црногорци нису постојали као нација, није могла 1918. да им узме храмове.

        „То је био један народ све до 1945. године. И како смо онда могли да присвојимо храмове?! Митрополит Митрофан Бан, који је био Митрополит на Цетињу, био је први председавајући заједничког сабора када су се обједињавале наше покрајинске Цркве, подељене пре тога Аустроугарском, Млетачком, Отоманском империјом“, подсетио је умировљени Епископ захумско-херцеговачки.

        Поручио је Ђукановићу да прво научи историју, да се смири и врати своме пореклу.

        „Он се одриче свога порекла као такав. Један је то народ био. И сада народ каже: Црна Гора и Србија, то је једна фамилија. Он је отпадник од свога народа и хоће свима себе да наметне као меру. Нажалост, то су претензије свих властодржаца. Старо је правило да власт квари човека. А апсолутна власт апсолутно квари човека. То му је моја порука“, закључио је Владика Атанасије (Јевтић).

         https://mitropolija.com/2020/01/20/vladika-atanasije-porucio-milu-djukanovicu-svaka-vlast-kvari-covjeka-apsolutna-vlast-ga-apsolutno-kvari/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари