Синод СПЦ: Политичке изјаве владике Григорија су личне и немају везе са мисијом Цркве

ОН ПРЕТХОДНО ИЗЈАВИО ДА ЈЕ ОКУПИО МЛАДЕ ЉУДЕ КОЈИ СУ СПРЕМНИ ДА СЕ ЖРТВУЈУ ЗА СРБИЈУ

* Синод оценио да су такве Григоријеве изјаве додатно  збуниле вернике јер су искључиво политичког, чак и страначког карактера, и немају додирних тачака са вером у Христа Спаситеља или са мисијом Православне Цркве

___________________________________________________

       ВРХ Српске православне цркве – његов Свети Архијерејски Синод – издао је саопштење поводом неких последњих изјава владике Григорија.

       Интегрални текст тог саопштења потписаног са „Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода СПЦ“ гласи:

       „Верни народ и укупну јавност протеклих празничних дана, помућених епидемијом и страдањем људи и њихове имовине у земљотресу на Банији, додатно су збуниле изјаве Епископа диселдорфског и немачког г. Григорија, које су искључиво политичког, чак и страначког карактера, и немају додирних тачака са вером у Христа Спаситеља или са мисијом Православне Цркве.

       Свети Архијерејски Синод се осећа обавезним да, с тим у вези, све оне који односне политичке изјаве приписују Српској Православној Цркви, или их на било који начин доводе у везу са њом, обавести да се ради о искључиво личном ставу и ангажовању појединца, и то не у својству архипастира словесног Народа Божјег него искључиво у својству грађанина.

       Колико је дозвољена и благословена политичка или државно-правна активност епикопâ и клирикâ о томе расуђује и просуђује, аутономно и самостално, на основу свога канонског поретка, искључиво Црква“.

 Епископ диселдорфски и немачки Григорије

                                                                                                                            *   *   * 

       Владика Григорије изјавио је пре неколико дана да има план да окупи што више младих људи који су спремни да се жртвују за Србију како би направили систем у коме ништа неће зависити од једног човека.

       На питање - да ли се може очекивати да се активно укључи у политику Србије, владика Григорије одговорио је да је већ нашао такве људе, али да неће изнети свој план јер би то било неозбиљно.

       "Не постоји ниједан човек који може да буде спаситељ, потребно је направити систем да не бисмо сваки пут поново тражили неког спаситеља", рекао је владика Григорије, а пренео портал Nova.rs.

       Коментаришући писање таблоида да му је опозиција понудила да буде председник или патријарх и упитан за шта се одлучио, владика Григорије је за Newmax Adria рекао да "ни председника, а ни патријарха неће бирати таблоиди, већ озбиљан српски народ".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари