Савез за Србију оптужио патријарха због оцене да протести „дају снагу нашим непријатељима“

У ПИСМУ СЕ НАГЛАШАВА ДА СЕ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ НИКАДА НИЈЕ МЕШАО У ДНЕВНУ ПОЛИТИКУ

* Поглавару СПЦ у отвореном писму ставои до знања: „Веома смо зачуђени Вашим јучерашњим говором у Нишу на обележавању 20. годишњице од почетка НАТО бомбардовања СРЈ. Ваша јавна негативна оцена о протестима је директно мешање у дневно-политичка питања и отворено стајање на страну власти, што неко на Вашем положају никако не би требало да чини јер СПЦ није у власништву СНС, а Ви сте Поглавар читаве наше Цркве коју чине верници различитих политичких опредељења

___________________________________________________________________________

            САВЕЗ за Србију упутио је данас отворено писмо патријарху Српске православне цркве Иринеју у коме се оцењује да је "негативна оцена" коју је патријарх изнео о протестима у Србији "директно мешање у дневно-политичка питања и отворено стајање на страну власти".

            Реагујући на јучерашњи говор патријарха у Нишу у коме је рекао да "оно што данас видимо на улицама није добро" и оценио да то "даје снагу нашим непријатељима", Савез за Србију је у писму навео да су "многи грађани, а посебно верници", који учествују на протестима "повређени" реакцијом Иринеја и "неразумевањем наше мирне и ненасилне борбе за основне демократске вредности које су доведене у питање".

            "Веома смо зачуђени Вашим јучерашњим говором у Нишу на обележавању 20. годишњице од почетка НАТО бомбардовања СРЈ. Нисмо уопште разумели зашто су тим трагичним поводом тема Вашег обраћања били грађански протести који трају већ четири месеца широм Србије. Ваша јавна негативна оцена о протестима је директно мешање у дневно-политичка питања и отворено стајање на страну власти, што неко на Вашем положају никако не би требало да чини јер СПЦ није у власништву СНС, а Ви сте Поглавар читаве наше Цркве коју чине верници различитих политичких опредељења", стоји у писму.

            Наводећи да се патријарх Павле "није мешао у дневну политику" и да је "у сложеним и кризним историјским ситуацијама увек позивао на дијалог и мирио завађене стране у нашем друштву", из Савеза за Србију су навели да су од Иринеја очекивали да ће "наставити тим путем и позвати представнике власти да отворе дијалог са опозицијом и организаторима протеста, јер је то једини начин да се тешке друштвено-политичке кризе решавају мирним путем".

            "Ваше речи се тумаче као давање подршке једној диктаторској и криминалној власти, а то је непримерено и са много нижег положаја него што је трон Светог Саве на коме се Ви налазите. Дубоко уверени да ћете након упознавања са другом страном и свим чињеницама исправити ову своју оцену о стању у коме се налазе наше друштво и држава под овом влашћу, стојимо Вам на располагању за сваку врсту разговора и упознавања са ставовима свих грађана који оправдано протестују против актуелне власти у више од 100 градова и општина у Србији", стоји у писму патријарху Иринеју.

            (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари