Прота Умићевић: Петриња je већински хрватска, још не знам шта је са 250 српских породица

„СРБИ ЖИВЕ ПО СЕЛИМА – ВЕЗЕ СУ ПРЕКИНУТЕ, ПАРОХИЈСКИ ДОМ ЈЕ СРУШЕН“

* „Сада смо код неких људи у стану. Обишли су нас наш владика Герасим, Милорад Пуповац и стручњаци, статичари из Загреба. Хвала Богу, сви смо на време изашли из куће поред цркве, неких десетак минута пре најразорнијег удара

________________________________________________________

       БИЛО је страшно, посебно овај последњи удар, каже свештеник православне цркве у Петрињи Саша Умићевић и наводи да се сада непрекидно чују сирене, свуда су ватрогасци, кола хитне помоћи, има доста повређених.

       Због прекинутих комуникацијских веза рекао је да не зна шта је са Србима у околним селима.

       "Ми смо добро, хвала Богу. Прошли смо без повреда, синоћ смо отишли из парохијског дома, пошто није био сигуран за даљи боравак", рекао је Умићевић за Спутњик.

       "Хвала Богу да смо дошли овде, не знам како бисмо прошли да смо остали у парохијском дому, стручњаци су јуче утврдили да није за даљи боравак. Овде смо код неких људи у стану, ево јутрос су нас обишли наш владика Герасим, Милорад Пуповац и стручњаци, статичари из Загреба. Хвала Богу, сви смо на време изашли из куће поред цркве, неких десетак минута пре овог удара, таман сам стигао до ове куће где тренутно боравим, кад се догодио најгори потрес", каже парох.

       Видно је узбуђен, јер не зна шта је с његовим парохијанима, а око њега су каже стравични призори.

       „Видим да има веома много срушених објеката, нажалост, има и погинулих, одмах ту уз наш парохијски дом је дете погинуло, кућа се срушила на њега. Не знам шта бих рекао, нека нам је Бог у помоћи," рекао је он.

       Протојереј Умићевић каже да је Петриња данас претежно хрватски град, али да има и доста Срба у око 250 православних домова.

       Забринут је све, за свој народ, али и за храмове.

       "Не знам шта је са црквама, не знам, јер не могу нигде да се макнем одавде, нон-стоп тло подрхтава, буквално се осјети на сваких пола минута. У околини града су села у којима живи српско становништво. Немам информације о њима, врло је тешко добити било кога, везе су у прекиду, а интернет мало ради, мало не ради. Сада је, после овог удара, све некако стало, не знамо шта нас чека, сеизмолози мисле да није добро," нагласио је отац Саша за Спутњик.    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари