Порфирије: Власт Црне Горе се уздигла на Амфилохијевој снази, а изневерила је његово поверење

ПОГЛАВАР СПЦ БЕСЕДИО НА ДУХОВЕ У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У СРЕМЧИЦИ

* „Ових дана смо се суочили са догађајем који хоће да поларизује, који хоће да удаљује и да нас дели. Реч је о ономе што се десило у Црној Гори. Они који су на крилима и у снази митрополита Амфилохија дошли на место са којег треба да граде мостове, да отупе оштрице, да зближе људе независно од тога ко ком народу припада и на који начин се моле Богу - изневерили су Митрополитово поверење. Изневерили су самим тим – усуђујем се да кажем – и благодат Божију!“

__________________________________________________________

       ПАТРИЈАРХ српски Порфирије критиковао је власт у Црној Гори - за коју је рекао да се уздигла са једрима молитве, на снази митрополита Амфилохија и у атмосфери Цркве – да је изневерила његово поверење и ставила се у службу сила овог света које владају искључиво на поларизацијама.

       У беседи у цркви Свете Тројице у Сремчици, патријарх је рекао:

       „Ових дана смо се суочили са догађајем који хоће да поларизује, који хоће да удаљује и да нас дели. Реч је о ономе што се десило у Црној Гори.

       Они који су на крилима и у снази митрополита Амфилохија дошли на место са којег треба да граде мостове, да отупе оштрице, да зближе људе независно од тога ко ком народу припада и на који начин се моли Богу - изневерили су Митрополитово поверење.

       Изневерили су самим тим – усуђујем се да кажем – и благодат Божију!

       Ставили су се у службу сила овога света које постоје искључиво на поларизацијама.

       Како може неко нама управљати?

       Тако што ће нас поларизовати, што ће нас поделити. Једне прогласити за беле а друге за црне, а онда применити оно што је у латинској пословици: завади па владај.

       Ми подржавамо да сваки народ има своју државу. У томе видимо благослов и израз слободе.      

       Нека Господ молитвама Митрополита Амфилохија и нашег патријарха Иринеја и молитвама свих светих из Црне Горе, Србије и читаве Васељене умудри  немудре да су за малена ту где су.

       И сви смо за малена тамо где смо и ваља нам дати одговор на поверење које смо добили.

       Бог је љубав и свима прашта, али је и педагог и може нас поучити тамо где се најмање надамо“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари