Порфирије први поглавар СПЦ који је за девет деценија посетио Зворник

ПАТРИЈАРХ ОСВЕШТАО НОВОИЗГРАЂЕНИ САБОРНИ ХРАМ У ЗВОРНИКУ ЧИЈИ ЈЕ КУМ ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ

 * Патријарх: Није могуће замислити Србина без православне вере и Цркве, у којој је српски народ једно. Било је времена у којима а су Срби губили државе и живели у различитим државама, али су без обзира на све живели пуним плућима јер су били са својом Црквом и православном вером. Када су Срби били подељени у много држава имали су православље као заједничку круну

* Милорад ДОДИК: Давно смо кроз историју научили да није било СПЦ наш идентитет би био лутајући, изгубљен, не бисмо били свесни наше прошлости, а ако ње нисмо свесни онда не можемо да управљамо садашњошћу. Ако не можемо да управљамо овим временом, онда сигурно немамо никакву будућност

* Радован ВИШКОВИЋ: Сви храмови широм Српске означавају српско битисање на овим просторима. Зворник је заслужио један овакав храм

_____________________________________________________________

          ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије први је патријарх који је, након 90 година, служио Свету архијерејску литургију у Зворнику.

          Након тога, патријарх је освештао новоизграђени Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.

          Његовој светости саслуживали су епископи зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид и осјечкопољски и барањски Херувим и велики број свештеника.

          Догађају су присуствовали бројни верници, предсједник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Радован Вишковић.

          Патријарх је у обраћању након освештања храма захвалио свима који су учествовали у изградњи Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

          - Ми знамо да као што је човек без душе леш, тако је и свака српска заједница, место и насеље које у себи нема храма мртво насеље. Оно може споља имати обрисе и форму, али оно не живи истим оним откуцајем православног срца које је почело за нас да куца срцем Светог Саве - рекао је патријарх српски Порфирије.

          Патријарх је рекао да није могуће замислити Србина без православне вере и Цркве, у којој је српски народ једно, те подсетио да је било времена када су Срби губили државе и живели у различитим државама, али су без обзира на све живели пуним плућима јер је били са својом Црквом и православном вером.

          - У временима када је српски народ био подељен у много држава, поред много тога заједничког, постоји заједничка круна, а то је православна вера - рекао је патријарх Порфирије.

          Председник Српске, који је кум храма, рекао је да Зворник заслужује овакав храм, изразивши задовољство што је био у прилици да помогне градњу.

          Додик је истакао да је патријарх српски носи снагу вере и велики морални и људски ауторитет, због чега је обожаван у народу.

          Нагласио једа нема бољег улагања него у храмове и да Српска никада није оклевала да буде са СПЦ, поготово када су се градили значајни објекти.

          Додик је рекао да је освештање новоизграђеног храма значајан културни, политички и историјски догађај.

          - Давно смо кроз историју научили да није било СПЦ наш идентитет би био лутајући, изгубљен, не бисмо били свесни наше прошлости, а ако ње нисмо свесни онда не можемо да управљамо садашњошћу. Ако не можемо да управљамо овим временом, онда сигурно немамо никакву будућност - навео је Додик.

          Он је истакао да је храм у Зворнику стражар и место окупљања.

          - Ко год овде пролази, зна где је, свако наше место мора да има наш храм да би било духовно снажно - поручио је Додик.

          Истакао је да је веома поносан што Његова светост патријарх српски Порфирије, који је освештао Саборни храм у Зворнику, често посећује Републику Српску, која је у целости посвећена потпуној сарадњи и подршци Цркви.

          - У Републици Српској живи православни народ, али и други. Српска и српски народ желе слободу за сваког човека без обзира ко је и шта је, уколико прихвата и жели да живи у миру, који прихвата легитимитет и легалност Српске која је за све широка и свима даје слободе - нагласио је Додик.

          Он је истакао да су сви Срби један народ, да не постоје "босански Срби" већ Срби православци посвећени својој вери, Цркви и свему што не чини српски идентитет.

          Премијер Вишковић је рекао да сви храмови широм Српске означавају српско битисање на овим просторима и да је Зворник заслужио један овакав храм.

          - Посебно сам почаствован што је патријарх данас у Зворнику. Ово је значајан дан за овај град - поручио је премијер.

          Додик, Вишковић и патријарх посетили су данас зворничку компанију Алумина.

           Привредно друштво Алумина запошљава више од 1.600 радника и остварује годишњи приход од 385 милиона КМ.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари