Подгоричка литија – окупљање каквог није било у новијој историји Црне Горе

ПРОТА ШЋЕПАНОВИЋ: ОВА РИЈЕКА ЉУДИ ЈЕ НАША НОВА РИЈЕКА - ПРАВОСЛАВКА

* Владика МЕТОДИЈЕ: „Ко има око да види све ове орлове и орлиће окупљене око Христа – Богомладенца, и ко има ухо да чује пјесму слободе, знаће попут мудраца гдје се свето Дијете родило, гдје је запјевала пјесма слободе... Ти и такви видјеће непресушни извор братске љубави, и позив на заједницу љубави упућен свима који нијесу овдје са нама, а који су наша браћа, и дио су наше љубави у Христу и у вјечности

* Окупљенима испред Храма Христовог Васкрсења обратио се и протојереј-ставрофор Драган СТАНИШИЋ: „Чак ни у историји Црне Горе није било овако великога збора. Зато, драга браћо и сестре, овај збор има силу и снагу, и регуларност да доноси одлуке, чак и закон, а ако то није могуће то значи да нас нема довољно, да би требало да нас има више... кад нас буде још више можемо донијети одлуку да се сви чланови спорног закона који оспоравају Цркву бришу

* На ово је више десетина хиљада Подгоричана у гласу у више наврата скандирало: Не дамо светиње

_______________________________________________________________________

        ВИШЕ десетина хиљада људи учествовало је у литији која је, послије молебна, кренула испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици до Цркве Светог Ђорђа под Горицом и назад.       

        Литију је предводио Преосвећени Епископ диоклијски г. Методије, а у њој учествују и Кучи, племеници и наследници великог Марка Миљанова, који су данас пјешке кренули из историјског Орљева у Кучима, дајући свој печат овим историјским тренуцима, показујући и на тај начин да се не мире са најављеним отимањем црквене имовине.

        Отац Предраг Шћепановић казао је да се вечерас по трећи пут у Кучима родио Марко Миљанов.

        Епископ Методије је испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, по завршетку литије, позвао је сабране да заблагодаре најприје Господу Богу нашем на љубави и доброти, што нас је окупио и окупљао, и бринуо о нама као Отац добри све ове дане, и у све дане који долазе.

        „Ко има око да види све ове орлове и орлиће окупљене око Христа – Богомладенца, и ко има ухо да чује пјесму слободе, знаће попут мудраца гдје се свето Дијете родило, гдје је запјевала пјесма слободе, гдје је та пећина у којој се највећа слава овога и онога свијета запалила у мраку незнања, празновјерја, страха, таштине, грамзивости, и фарисејства, садукејства, и других странака онога времена. Ти и такви видјеће непресушни извор братске љубави, и позив на заједницу љубави упућен свима који нијесу овдје са нама, а који су наша браћа, и дио су наше љубави у Христу и у вјечности.

        - Будимо људи, јер од тога нема ништа љепше у овоме свијету. Будите радосни, јер ће љепота спасити свијет“, казао је Епископ Методије поздрављајући присутне сверадосним поздравом: Мир Божији – Христос се роди!

        Преосвећени владика је прочитао и поруку Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, за коју је казао да није само порука архијереја него порука цијелог народа.

        У литији, послије одслуженог молебна, од Саборног храма до Цркве Светог Ђорђа под Горицом и назад учествовало је више десетина хиљада људи, а овакав величанствени догађај се на памти у новијој историји Подгорице, али ни Црне Горе.

        Отац Предраг Шћепановић казао да је Подгорица вечерас добила још једну ријеку – ријеку „Православку“, јер су први у литији стигли, а последњи су на мосту „Миленијум“.

        Отац Предраг је поздравио све који учествују у овим молитвеним литијама и дају своју подршку широм Црне Горе, Србије, Републике Српске, БиХ, Европе, Америке, а посебно вечерашњег госта, брата Живојина Ракочевића који је донио благослове Грачанице.

        Послије њега сабранима се обратио и протојереј-ставрофор Драган Станишић који је обраћајући се владици Методију казао да је он већ на почетку ове свенародне литије на мосту на Ђурђевића Тари са својим народом претрпио почетни удар, те се из те искре у камену развила ова енергија – литија. Настао је овај збор, којег нема у оволиком великом обиму нигдје:

        „Чак ни у историји Црне Горе није било овако великога збора. Зато, драга браћо и сестре, овај збор има силу и снагу, и регуларност да доноси одлуке, чак и закон, а ако то није могуће то значи да нас нема довољно, да би требало да нас има више“, казао је отац Драган и поручио да ћемо, кад нас буде још више, донијети одлуку да се сви чланови спорног закона који оспоравају Цркву бришу.

        Више десетина хиљада Подгоричана у гласу је у више наврата скандирало: Не дамо светиње, показујући одлучност да ће светиње бранити по сваку цијену.

https://mitropolija.com/2020/01/12/vladika-metodije-predvodio-litiju-u-podgorici-pozovimo-svu-nasu-bracu-na-trpezu-ljubavi-i-put-slobode/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари