Пљевља: Пред нашим постом и молитвом саме ће пасти зидине онога њиховог закона

НИКОЛА ПЕЈОВИЋ, ГЛАВНИ УРЕДНИК „СВЕТИГОРЕ“: НАШЕ ЛИТИЈЕ СУ ДЕЛО БОЖИЈЕ

* Никола ПЕЈОВИЋ: „Дошао сам да се поклоним вашој љубави према светињи, вјерности за дом Господњи и вашој спремности да се за ту светињу жртвујете, и браните оним што је најсветије - и животом ако треба. Та ваша љубав је отопила многа срца и ових дана су међу вама и они који прије два мјесеца, можда и нису били са вама. И то је највећа побједа ових литија”

________________________________________________________________________

        МОЛИТВЕНИ ход за одбрану светиња у Пљевљима - поред Епископа милешевског Атанасија - предводио је протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре.

        Обраћајући се сабранима на градском тргу, испред хотела „Пљевља“, отац Никола је поручио да оно што се дешава од Улциња, Бара, Будве, Херцег Новог, Котора, Подгорице, Никшића, Колашина, Мојковца, Берана, Бијелог Поља…. до Пљеваља, није ништа друго него дјело Божије, дјело Христово којим ми настављамо Свето јеванђеље.

        „Дошао сам да се поклоним вашој љубави према светињи, вјерности за дом Господњи и вашој спремности да се за ту светињу жртвујете, и браните оним што је најсветије - и животом ако треба. Та ваша љубав је отопила многа срца и ових дана су међу вама и они који прије два мјесеца, можда и нису били са вама. И то је највећа побједа ових литија.”

Никола Пејовић

        Истакао је да је све тако величанствено зато што ми не ратујемо и не призивамо ратове као неки, јер хришћани ратују једино против оца лажи и ђавола. А тај рат се, како је казао, добија постом и молитвом, и то смо научили од Господа:

        “Од Њега смо научили да љубимо ближње своје као саме себе, али не само то! Господ нам је дао заповјест да љубимо и непријатеље своје. И у томе се вјежбамо два мјесеца и полажемо један од највећих и најзначајнијих испита за сваког хришћанина: да љубимо и оне који нас мрзе. Да им кажемо: Не мрзимо вас, него желимо да ову свјетлост васкрсења Христовога, нашу вјеру коју смо примили од светих предака и пред вама посвједочимо, и кажемо да то што чините, не чините нама лично, него себи и својим потомцима.”

        С обзиром да сјутра почиње Велики васкршњи пост, протојереј Никола Пејовић позвао је све да ове године још ревносније и бројније посте и да се моле:

        “Онда ће се и саме зидине овога закона срушити, јер ће их срушити сам Бог као што је срушио све непријатеље своје.”

Бар: Нећемо дозволити да се наше светиње

скрнаве, а наша света Црква понижава

        НАКОН молебна у саборном храму Светог Јована Владимира, улицама града под Румијом прошао је крсни ход у коме су учествовале хиљаде вјерника.

        Архијерејски протопрезвитер барски отац  Слободан Зековић је у име барског свештенства, поводом почетка Великог поста, затражио опроштај од вјерног народа сабраног на вечерашњој литији.

        „Вечерас и онима који ружно говоре против нас и ових наших литија, онима којима је дато у овом тренутку да врше власт у Црној Гори, и који су изазвали сву ову смутњу, поручујемо да им је, што се нас тиче, пружена рука братске љубави и помирења.  Али исто тако, још једном поручујемо, као и свих минулих дана, да нећемо дозволити да се наше светиње скрнаве, а наша света Црква понижава“, рекао је он.

        Отац Слободан Лукић, парох црмнички, који је предводио вечерашњу литију, рекао је да се учесници литија не горде и не траже ништа индивидуално.

        „Сви смо ми овдје дошли да своје личне циљеве подредимо општем. Ми смо овдје ради Цркве и ради одбране наших светиња“, казао је он.

        Додао је да је и раније било литија на овим нашим горама.

        „Ви знате да је румијска литија спустила светотројични храм на врх Румије“, рекао је отац  Слободан.

        Ове литије су, по његовим ријечима залог једног великог будућега храма.

        „Храма љубави, пријатељства и јединства и слоге. И тај храм ће бити као наша задужбина коју ћемо да оставимо нашим потомцима, ако Бог да“, поручио је отац Слободан Лукић.

        https://mitropolija.com/2020/03/01/istinska-crna-gora-nedjelja-1-marta-do-hristove-pobjede/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари