Перовић: СПЦ нема везе са вођењем Владе Здравка Кривокапића

НАГЛАШАВА ДА НЕКИ ГОВОРЕ ДЕ ЈЕ „ДИО ПРВЕ И ДРУГЕ ФАМИЛИЈЕ“ ЗБОГ ЕКСПОНИРАЊА У ВРЕМЕ ЛИТИЈА

* Ректор Цетињске богословије Гојко ПЕРОВИЋ: „Цркви није мјесто у политичком животу Црне Горе.Ако је било прошле године због оног антицрквеног и антиуставног закона, више није

* “Све партије које чине садашњу парламентарну већину на овај или онај начин су подржале литије. На један начин су то радили људи из Демократског фронта, на други начин људи из Демократа, на трећи начин људи из УРЕ, али сви су они нашли неки угао како би рекли да разумију и подржавају тежњу Цркве да се онај лош закон промјени. И то се десило”

_____________________________________________________

       ЦРКВА нема везе са вођењем Владе Здравка Кривокапића, изјавио је ректор цетињске Богословије Гојко Перовић.

       „Неумјесно је што нас сада неки позивају у простор гдје нам није мјесто. Политичка партија је комад цјелине, а црква је цјелина која све обједињује и позива на јединство", казао је Перовић за А1.

       Саопштио да Цркви није место у политичком животу Црне Горе:

       „Ако је било прошле године због оног антицрквеног и антиуставног закона, више није“.

       На питање зашто га многи оптужују да је „дио Прве и Друге фамилије“, Перовић каже да плаћа цену превеликог јавног експонирања током литија.

       „Плаћам цијену што сам био један од брбљивијих попова током литија. Јавно сам се ангажовао, можда и преко мјере, али сам знао шта је бивша власт хтјела са Црквом да уради. Они су хтјели да ставе Цркву под своје", навео је Перовић.

       Нагласио је: “Црква позива све људе да се саберу око Бога, око светиње, и никаква земаљска подјела не би смјела да се испријечи на путу тог позива. Избори 30. августа 2020. године били су својеврсни референдум грађана Црне Горе о ондашњем антицрквеном и антиуставном закону о слободи вјероисповјести и литије су биле суштински цивилизацијски порив да се раздвоје држава и Црква, што тадашњи закон није имао намјеру да уради“.

       И додао: “Све партије које чине садашњу парламентарну већину на овај или онај начин су подржале литије. На један начин су то радили људи из Демократског фронта, на други начин људи из Демократа, на трећи начин људи из УРЕ, али сви су они нашли неки угао како би рекли да разумију и подржавају тежњу Цркве да се онај лош закон промјени. И то се десило”.

       - Иако живимо један тренутак у Црној Гори када над нама лебде неки авети подјела, наша је дужност, како је казао, да тражимо оне тачке које су тачке додира а не тачке раздвајања. Као свијетли примјер навео је Свјатјешег Патријарх наше помјесне Српске православне цркве г. Порфирија који је нашао начин, смогао снаге, имао умјећа да каже да је Хрватска његова друга отаџбина управо због тога што је он митрополит загребачко-љубљански, и да честита градоначелнику Загреба а знамо: ако постоји парадигма за сукоб то су Срби и Хрвати на Балкану.

       “Али Патријарх, будући да је епископ Христове цркве у Загребу, добро зна шта значи бити Христов свештеник и Христов митрополит, и ако је то тако са Србима и Хрватима и ако наш Патријарх шаље такву поруку, и треба да је шаље, какву поруку треба да шаљемо ми свештеници у Црној Гори него управо такву: да нема тих разлика.”

       Позивајући народ на слогу и братску љубав препознатљивим слоганом “Слога биће пораз врагу” и подсјећајући да ђаво хоће да посвађа брата са братом како би људи једни на друге гледали са неподношљивошћу, завишћу, љубомором, ректор Богословије Светог Петра Цетињског, на крају је поручио да сваког дана треба радити на слози и молити се Богу за њу и вјеровати да је слога могућа – слога у Богу:

       “Добри Бог који нас је створио и који нас држи, даће снаге и наћи ће начина да нас окупи око своје Трпезе у свом дому, да будемо у срцима једни другима браћа као што смо увијек били”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари