Перовић: Ништа није прекршено – цетињска литија је прошла само манастирским имањем

РАНИЈИХ ГОДИНА ИШЛА ОД ЦЕТИЊСКОГ МАНАСТИРА ДО ВЛАШКЕ ЦРКВЕ И НАЗАД

        ПОВОДОМ данашње свечане литије која је након Свете архијерејске литургије у Цетињском манастиру одржана на Цетињу, предвођена Његовим високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, казао је да није у питању “протестна шетња” већ традиционална литија која се сваке године обавља у Недјељи православља, првој недјељи Великог и Часног поста, и то у свим православним пријестоницама свијета, па тиме и на Цетињу.

        „Да подцртам, ово се радило и у вријеме краља Николе, а у новијем времену, последњих 30 година“, подсјетио је отац  Гојко Перовић и додао:

        „Овим, иначе, није прекршена никаква полицијска забрана како су јавили неки медији, јер се литија није кретала уобичајено улицама града, већ онако како је и сугерисано – манастирским имањем“.

        Овогодишњи крсни ход је прошао од Цетињског манастира до Цркве Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру и назад. Ранијих година литија се кретала од Цетињског манастира према Цркви Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру, преко трга краља Николе, затим Његошевом улицом, преко Балшића пазара до Влашке цркве и назад до Цетињског манастира.

         https://mitropolija.com/2020/03/08/otac-gojko-perovic-nije-prekrsena-nikakva-policijska-zabrana/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари