Патријарх у Грачаници: Косово и Метохија српско је име и презиме и дом очев

У ЦРКВИ КРАЉА МИЛУТИНА: „СРПСКИ НАРОД ЧУЈЕ, ГЛЕДА И ОСЕЋА ВИДОВДАНОМ И ГРАЧАНИЦОМ“

* „Кад нам кажу одреците се Грачанице и светиња на Косову и Метохији, одреците се Косова и Метохије, па господо - да ли бисте пристали да вама ископају око, да вам одсеку уши, да вам ишчупају срце? Знамо ми добро да не бисте пристали, а хтели бисте то од нас

* „Сваки пут, сигуран сам, када дођемо у ову свету земљу, дубински знамо да смо се вратили у дом, очев дом. О томе сведочи ова Света Грачаница, сведоче Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово наш дом, Косово и Метохија, земља у којој смо се родили за Христа и стекли много тога што други или не могу или не желе да разумеју

* „И браћу Албанце видимо као своју браћу, сигуран сам да се можемо итекако не само разумети, него живети заједно, расти и градити, само нека нас не уче миру и заједници они који сеју раздоре међу људима, а имају само неке нама стране далеке овоземаљске интересе

___________________________________________________

       ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије поручио је данас у Манастиру Грачаница да тај храм представља око, уши и срце српскога народа, а да је Косово и Метохија српско име и презиме, дом очев којем сви треба да долазе да се обнове.

       - Зато кад нам кажу, одреците се Грачанице и светиња на Косову и Метохији, одреците се Косова и Метохије, па господо да ли бисте пристали да вама ископају око, да вам одсеку уши, да вам ишчупају срце? Знамо ми добро да не бисте пристали, а хтели бисте то од нас - рекао је патријарх Порфирије у беседи након Свете архијерејске литургије у Манастиру Грачаница на Косову и Метохији поводом Видовдана.

       Према његовим речима, српски народ чује, гледа и осећа Видовданом и Грачаницом, а то значи Христом и Христовим Јаванђељем.

       - То је Видовдан, Бог Христос на првом месту. То је унутарња битка за унутарњу, духовну суштинску слободу, од сваког тиранина којег сеје нечастиви по Земљиној кугли, од бирања било чега што је пролазно, слобода од сваке врсте идола, слобода од избора комфорног и лаког живота по цену да изгубимо оно што јесмо – своје срце, очи и уши -  нагласио је патријарх Порфирије.

       Патријарх српски је истакао да сваки пут када дође на Косову и Метохију разуме да се, заправо, вратио у свој дом и да је, као што Господ говори у причи о блудном сину, сваки тренутак када је одсуствовао са Космета, уствари „странствовао у непознатој земљи“, бавио се темама и стварима које га одводе од себе и од Бога, раздвајају од браће.

       - Сваки пут, сигуран сам, када дођемо у ову свету земљу, дубински знамо да смо се вратили у дом, очев дом. О томе сведочи ова Света Грачаница, сведоче Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, толико светиња сведочи о томе да је ово наш дом, Косово и Метохија, земља у којој смо се родили за Христа и стекли много тога што други или не могу или не желе да разумеју - рекао је патријарх Порфирије.

       Према његовим речима, Грачаница и ове светиње јесу Светска културна баштина, али светско као такво по себи, као апстрактно не постоји, ако негде није поникло, ако нема своје име и презиме.

       - Наша имена и презимена јесу Грачаница, Дечани, Пећка Патријаршија, Света Тројица, Девич, Богородица Љевишка, Косово и Метохија. Наше име и наше презиме јесте Православна црква. Дакле, јесу то бисери и драгуљи културне и светске баштине, али пре тога то је баштина наших отаца, наша баштина, баштина Срба православних и то не треба никоме да смета - навео је патријарх српски.

       Према његовим речима, свако има своју баштину и своју културу, свако се на неки начин Богу моли, а православни Срби се моле хришћански православно, Христу распетоме и васкрсломе.

       - Добили смо тај дар од Бога, а други другачији. То не значи, међутим, да дарови различитости треба да буду повод за сукобе, неспоразуме и раздвајања, јер различитости јесу управо дарови -навео је патријарх српски.

       Он је нагласио да је Грачаница „наше око, наше уши, наше срце“, то је оно за шта се кнез Лазар на Видовдан определио када је изабрао веру у Христа, а не вечеру јер вечера без вере у Христа само је љуштура, бесмислена и празна.

       Његова светост патријарх српски рекао је да су се данас, на Видовдан, окупили у Грачаници да се моле за читав свет.

       - Гледамо и сусрећемо се са другима кроз Јеванђеље Христово... И браћу Албанце видимо као своју браћу, сигуран сам да се можемо итекако не само разумети, него живети заједно, расти и градити, само нека нас не уче миру и заједници они који сеју раздоре међу људима, а имају само неке нама стране далеке овоземаљске интересе - навео је патријарх Порфирије.

       Он је подсетио да и у Аустралији епископ Силуан мноштво људи среће, али све види као браћу, и у Хрватској и у Црној Гори са свима су православни Срби браћа.

       - Ако смо Христови и ако смо у Христу, (браћа смо) и са Аустралијанцима, Мађарима, Американцима, Хрватима. Браћа су и Срби и Црногорци. Нека се свако осећа како хоће. Ако смо у Христу, онда јесмо браћа. Али, ако неко и неће да буде са нама брат, будући да је Христос нама на првом месту, ми њих видимо као браћу. То је парадокс. Знам да ће неко рећи да је то утопија, али то је Видовдан, кад бирамо веру, а не вечеру, када и вечера добија смисао јер извире из вере - рекао је патријарх Порфирије.

       Он је нагласио да су „дом очев“ светиње косовско-метохијске, да је то Косово и Метохија, и да треба свако да долази на Косово и Метохију да се сети и да разуме да је странствовао, да је био изван себе, далеко од дома очевог и од своје браће.

       Патријарх Порфирије је изразио радост што су се сабрали да прославе Видовдан и седам векова постојања цркве Грачанице, бисера који је подигао свети краљ Милутин.

       - Нека би Бог дао да заиста овде долазимо да се обнављамо, да се молимо Богу за мир читавог света, да нама подари мир, али и свима око нас, да разумеју да нико не може без другога, да смо потребни једни другима, да доприносимо једни другима, да Господ да ту спознају свима који живе на Косову и Метохији - рекао је патријах српски Порфирије.

       Патријарх је, уз саслужење више епископа и у присуству великог броја верника, служио на Видовдан Свету архијерејску литургију у Манастиру Грачаници на Косову и Метохији.

       Потом је патријарх Порфирије на Газиместану служио парастос српским јунацима палим у Косовској бици 1389. године.

       Српска православна црква обележава Видовдан, празник посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и свим српским мученицима који су погинули у Боју на Косову 1389. године.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари