Патријарх Иринеј: Срби се враћају вери и Богу, а то је добар знак да ће савладати сва искушења

ПРЕДВОДИО АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У САБОРНОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА У БАЊАЛУЦИ

* Владика бањалучки ЈЕФРЕМ: “СПЦ је заједнички кров нашег народа, ма гдје да живи, јер је народ духовним нитима везан за Цркву око које се окупља”

__________________________________________________________________________

         ЊЕГОВА светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Бањалуци да се Срби враћају вјери и Богу, што је добар знак да ће надвладати сва искушења која их, као и увек, прате.

         У обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, патријарх Иринеј је рекао да Република Српска слави Светог архиђакона Стефана - првомученика који је положио живот за свог Господа.

         Патријарх Иринеј рекао је да је Свети архиђакон Стефан страдао за Христа и то од оних који то нису разумели, већ су дигли руку на свеца.

         Српски патријарх истакао је да Светог Стефана славе многи народи, као и Српска која га је узела за своју славу.

         Патријарх је поручио да је историја српског народа била пуна страдања, али да је упркос томе опстао.

         “Страдали смо за истину и правду и тиме смо потврдили да смо следбеници свог божанског учитеља који је на Крсту страдао за све људе”, навео је патријарх српски.

         Његова светост патријарх Иринеј нагласио је да је српски народ позван да опрашта, али не и да заборавља.

         Подсетио је да је данас и трећи дан Божића, којег је српски народ прославио свечано и величанствено, што показује да се народ враћа вери и Богу.

         “То је враћање људи самих себи, јер када се удаљимо од Бога, удаљени смо и од себе”, рекао је патријарх Иринеј и додао да је то добар знак да ће српски народ надвладати сва искушења која га, увек, прате кроз историју.

         Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем поручио је да је присутно оспоравање славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана, нагласивши да то није први пут у историји да се српском народу нешто оспорава и забрањује.

         Упркос томе ми остајемо и опстајемо захваљујући нашој жељи и упорности да наставимо свој пут”, рекао је епископ Јефрем.

         Владика бањалучки је подсетио да је СПЦ ушла у 800 година аутокефалности, истичући да Црква не признаје границе јер тамо где је Црква тамо је и народ који се окупља око ње.

         “СПЦ је заједнички кров нашег народа, ма где да живи, јер је народ духовним нитима везан за Цркву око које се окупља”, рекао је владика Јефрем и додао да је данас посебна радост јер је патријарх српски Иринеј посјетио Бањалуку и ове крајеве.

         Епископ бањалучки Јефрем пожелио је Републици Српској и њеном народу срећан Дан Републике, дуговечност и благословеност.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари