Патријарх Иринеј: Молим се Богу да међу нама нема подела и да нам једини пут добро народа

ВАСКРШЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ ПОГЛАВАРА СПЦ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУ

* „Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу, не само хришћанству туђи, него и њему потпуно супротни системи вредности

_________________________________________________________________________

            ПОГЛАВАР Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј служио је данас поводом Васкрса, највећег хришћанског празника, литургију у Храму Светог Саве, у Београду. Васкрс је "празник над празницима", јер означава да је васкрснућем Христа живот победио смрт.

            Након литургије читана је ускршња посланица патријарха Иринеја у којој је истакао да су "Косово и Метохија наша духовна колевка и наш Јеруслим", пожелевши да се ту врате мир и слобода.

            "Ту су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине", навео је патријарх Иринеј.

            Поглавар СПЦ је упозорио да је свет данас суочен са мноштвом искушења и невоља, са тероризмом, ратовима и одузимањем људских живота.

            "Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу, не само хришћанству туђи, него и њему потпуно супротни системи вредности", нагласио је патријарх Иринеј.

            Он је, у васкршњем интервјуу за Телевизију Храм, рекао да не припада ни једној политици и истакао да српском народу нема опстанка на "овој ветрометини" без јединства.

            "Желео бих и молим се Богу да нема никаквих подела међу нама него да нам буде једина политика, једини поглед и једини пут добро нашег народа", поручио је патријарх Иринеј.

            Он је рекао и да се плаши да су код многих под видом борбе за народ присутни лични интереси и истакао да партије треба да се боре за најбољи пут и решење у корист народа, чије "слуге сви треба да будемо".

            У Храму Светог Саве посланицу је прочитао епископ ремезијански Стефан, викар патријарха Иринеја.

            На овај дан, али и све до Спасовдана, поздравља се са Христос васкрсе а одговара са Ваистину васкрсе.

            Поводом Ускрса фарбају се јаја, прво обојено се оставља на страну до идућег Васкрса и назива се чуваркућа.

            Оно симболише рађање живота а црвена боја невино проливену крв Христову.

            Цела седмица по Васкрсу се назива Светла, а песме које се тада певају радосне су чак и при тужним приликама.

            Васкрс је "покретни" празник, најраније, по новом календару, може да буде 4. априла, најкасније 8. маја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари