`Одметнуте владике` у САД патријарх Иринеј вратио под окриље СПЦ

МАКСИМ, ИРИНЕЈ И ЛОНГИН УПОЗОРЕНИ ДА ЋЕ ИМ БИТИ ОДУЗЕТЕ ЕПАРХИЈЕ

* Патријарх је био категоричан да епископи морају да повуку устав и промене име и да црква у Америци недвосмислено мора имати назив Српска православна црква и да је канонски и јерархијски саставни део аутокефалне СПЦ са сједиштем у Београду, Србија

_________________________________________________________

        ТРИ одметнуте владике СПЦ - источноамерички Иринеј, западноамерички Максим и новограчанички Лонгин - морали су да се на ванредном сабору на Флориди повинују ставу патријарха Иринеја и одустану од спорног устава СПЦ за САД, који је доет без сагласности Синода и Сабора СПЦ, незванично сазнаје Курир.

        Они су добили и последњу опомену пред одузимање управљања епархијама.

        Спорним уставом из назива епархије наше цркве у Америци избрисали су СПЦ и променили име у „Српске православне епархије у САД“. Патријарх Иринеј је, како сазнајемо, епископима наложио да повуку устав.

        „Почетак сабора на Флориди обележила је жустра расправа. Максим и Иринеј су се правдали да су радили у складу с одлукама Синода и Сабора СПЦ, на шта је патријарх рекао да им ни Синод ни Сабор нису ништа слично одобрили. Патријарх је био категоричан да епископи морају да повуку устав и промене име и да црква у Америци недвосмислено мора имати назив Српска православна црква и да је канонски и јерархијски саставни део аутокефалне СПЦ са седиштем у Београду, Србија", испричао је добро обавештени извор са сабора у Клирвотеру.

        Саговорник каже и да је владикама наложено да моментално покрену поступак за промену имена цркве у Америци јер ће у супротном сносити последице.

        „Владикама је наложено и да сву имовину СПЦ у те три епархије, коју су ставили у конзорцијуме на своје име, преведу на име епархија јер је то црквена, а не лично њихова имовина", објашњава саговорник.

        Посебно су „изрибане“ владике Максим и Иринеј.

        "У случају да направе још иједан и најмањи испад остаће без епархија, лично им је обећао патријарх", каже  извор и додаје да је Лонгин у бољој ситуацији јер је комуницирао с патријархом и пре него што је поглавар СПЦ кренуо пут Америке.

        Да је напето у Америци, види се и у саопштењу СПЦ. Патријарх, који је са епископом шумадијским Јованом посетио парохију Светог Саве у Сент Питерсбургу на Флориди, рекао је:

        "Дошли смо да смиримо и умиримо неке гласове који се чују са ових простора, гласове који нас не квалификују као један мудар народ. Али све се ипак своди на то да будете верни својој цркви, својој вери"!

Одлуке Епископског савјета

        СПЦ у Северној, Средњој и Јужној Америци, ради уклањања неспоразума, поново потврђује своје нераздељиво и несумњиво унутарње јединство и наглашава да је канонски и јерархијски саставни део аутокефалне СПЦ са седиштем у Београду, Србија.

         Епископски савет и Ванредни црквени сабор усвајају одлуку Св. архијерејског сабора од 25. септембра 2019, која гласи: „Ставите ван снаге све одлуке Црквеног сабора СПЦ у Северној и Јужној Америци… које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју“

         Све кораке по питању Устава оставити Епископском савету и Светом архијерејском синоду на решавање.

         О овој одлуци Епископског савјета известити све црквено-школске општине и све црквене јединице на подручју СПЦ у Северној, Средњој и Јужној Америци.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари