Монтенегринима - Монтенегро прајд, Србима - светост породице и брака

МОЛЕБАН ИСПРЕД ХРАМА ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА СЛУЖИЛИ МИТРПОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ И ЕПИСКОП МЕТОДИЈЕ

* ЈОАНИКИЈЕ: Сви ви који сте овдје, показали сте бригу за свој народ и за своју државу. Морамо се потрудити да очувамо све оно што су нам у насљеђе оставили преци

* Митрополит Златним ликом Светог Петра II Тајновидца одликовао Андреја и Софију Аџић из Подгорице који имају осморо дјеце, а исто одликовање добили су Дејан и Сузана Црногорчевић из Зете који имају седморо деце, као и Никола и Нађа Дамјановић са шесторо деце. Одликовање су добили и Данило и Соња Поповић из Подгорице

* На молебану је прота Предраг Шћепановић, уочи ЛГБТ-прајда у Подгорици прочитао Проглас у којем Црква упозорава: Ми не можемо дозволити да та паганска идеологија, обучена у реторику људских права, мијења хришћанска начела и вриједности... Противимо се перформансима и парадама у којима учесници богохуле и скрнаве иконе и својом костимографијом исмијавају вјеру православну која је била и остала темељ нашег народа, а изопаченим вриједностима које пропагирају изругују се хришћанској традицији поткопавајући породицу, народ и државу

* И наглашава: Позивамо власти Црне Горе да заштите и народ и државу, а нарочито дјецу која су још од основне школе, од најранијег узраста, кроз школске програме и уџбенике изложена садржајима ЛГБТ пропаганде и идеологије

_________________________________________________________

       МИТРОПОЛИЈА црногорско приморска и Епархија будимљанско-никшићка организовале су вечерас Молебан за светињу брака и очување породице на платоу испред саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, са којег је митрополит Јоаникије поручио да без деце нема будућности и да породице са много деце обнављају народ, државу и Цркву.

       - Сви ви који сте овдје показали сте бригу за свој народ и за своју државу. Морамо се потрудити да очувамо све оно што су нам у насљеђе оставили наши преци -  рекао је митрополит.

       Он је Златним ликом Светог Петра II Тајновидца одликовао Андреја и Софију Аџић из Подгорице који имају осморо деце, а исто одликовање добили су Дејан и Сузана Црногорчевић из Зете који имају седморо деце, као и Никола и Нађа Дамјановић са шесторо дјеце.

       Одликовање су добили и Данило и Соња Поповић из Подгорице.

       Протојереј Предраг Шћепановић је окупљенима прочитао проглас којим Цркца поручује да „живимо у времену тоталитаризма, грех је мера љубави и слободе, а заправо су обесмишљене и љубав и слобода“.

       Вечерас се, казао је, молимо за милост и благослов за свако створење, да се сачувају сваки брак и свака породица.

       - Позивамо власт да заштити народ и државу, нарочито дјецу која су изложена садржајума ЛГБТ почев од школског доба. Призовимо милост на све бракове и на сву омладину, да би се кроз врлине и Богом дане таленте прославило име Божје – нагласио је Шћепановић.

       Молебан је одржан уочи сутрашњег Монтенегро Прајда у Подгорици.

Проглас са Молебна за светињу

брака и очување породице

       Сабрани у Храму Божијем око Имена Господњега изражавамо благодарност човјекољубивом Богу што можемо попут древних пророка да ускликнемо „жив је Господ Бог наш и жива је душа наша“.

       Приносећи молитве за све и за сва, свједочимо двоједину љубав, љубав према Богу и љубав према ближњима. Управо нас је та љубав подстакла да у овим смутним временима узнесемо молитве за светињу брака и очување породице.

       Живимо у времену нагонског тоталитаризма, гдје су гријех, саможивост, самољубље и личне склоности појединаца постављене као мјера љубави, истине и слободе. А заправо су деградација, изопачење и обесмишљење и љубави и истине и слободе.

Протојереј Шћепановић чита Проглас

       И у нашем главном граду, као и у многим градовима широм свијета, одржавају се параде и перформанси који имају за циљ да нам под видом људских права и слобода наметну, као друштву један поремећени систем вриједности који је по нашем дубоком осјећању и увјерењу усмјерен да угрози ионако већ угрожене и пољуљане традиционалне породичне вриједности и односе. А ПОРОДИЦА је основна ћелија сваког друштва.

       Управо се у породици, као домаћој Цркви, човјек прво учи благословеном реду и поретку, задобијајући васпитање на које касније надограђује знање и умножава таленте, постајући активан и одговоран члан друштва и заједнице. На тим начелима изграђено је не само наше друштво и наш народ него и цивилизована Европа.

       Црква Христова никога не напада и не каменује, нити је то у њеној природи, да на било који начин силом нешто спрјечава или намеће, и осуђује сваки облик насиља, али има обавезу и одговорност да штити, брани и чува вјечно и непролазно људско достојанство и да пророчки, научена библијским вјековним искуством, опомиње, упозорава и подсјећа на ријеч Божију, смирено и молитвено препуштајући и себе и друге вољи Божијој и сусу Божијем. Нисмо ми дошли вечерас никоме да судимо и пресуђујемо, нити да говоримо из позиције безгрешних праведника и моралиста, јер нико као хришћанин не осјећа ту истину да нема човјека који поживјевши на земљи не сагријеши. Вечерас смо се сабрали да смиреном молитвом Господу и Мајци Божјој измолимо милост и благослов на свако створење, да нам дарују познање гријехова и покајање.

       Осјећамо да данас јаче него икада одзвања ријеч апостола Павла којом прекоријева тадашње хришћане: „Свуда се чује да је блуд међу вама, и то такав блуд какав се ни међу незнабошцима не помиње“. Али чујемо и његов савјет, да плачемо и молимо како би се заједница исцијелила од тог смртоносног гријеха.

       Научени апостолом Павлом, и ми приносимо молитве човјекољубивом Богу, који је дошао због грешника, а не због праведника, да сачува сваког човјека, сваки брак и сваку породоцу. Да се у породицама умјесто насиља, свађа и раздора, зацари мир, трпљење, међусобно поштовање и љубав.

       Још увијек имамо много невјенчаних бракова, а све чешће и оних који ступају у Тајну брака а онда се обраћају Цркви након неколико година са молбом да се брак разведе. Развести брак значи разорити тајну љубави, прекршити заповијест Божију која гласи „Оно што Бог састави да човјек не растави“.

       Колико је брак између мушкарца и жене благословен и частан, и пред Богом и пред људима показује и чињеница да је прво чудо и знамење које је Господ учинио било  претварање воде у вино на свадби у Кани Галилејској.

       На мјесту гдје се то догодило данас се налази манастир у коме се чувају судови у којима је вода претворена у вино као свједочанство и поука свима који ступају у Тајну брака. То претварање воде у вино је позив и призив свим брачним сапутницима да воду младалачког заљубљивања и тјелесних страсти и нагона, својим врлинским и благословеним животом у браку претварају у вино питко и слатко љубави које увијек долази на крају, као круна тог благословеног односа.

       Данас смо суочени са правом најездом неких изопачених вриједности које нам се желе наметнути, а само са једним циљем да уруше благословени, природни поредак у породици и у друштву.

       У том систему гријех се проглашава врлином, зло за добро, човјекомржња за човјекољубље лишавајући човјека осјећања гријеха и стида, а самим тим и покајања као најдубљег израза човјекове тежње да се мијења на боље, да напредује и узраста.

       Као и сваки тоталитарни систем, и овај, како га је блаженопочивши митрополит Амфилохије назвао „тоталитаризам бесловесног хедонизма“ спроводи се агресивно, уз велику логистику моћника овога свијета, уз велику моћ и огроман новац којим се тргује душама људским.

       Намеће се да сви, без изузетка морају прихватити тај систем вриједности и живјети у складу са њим. Уколико се било ко успротиви томе, он бива већ унапријед осуђен, разапет, каменован и оптужен за хомофобију.

       Не желимо да се мијешамо у то како ко организује свој живот. Нити је ријеч о личном односу према било коме конкретно. Ријеч је о томе да не можемо прихватити било чије слабости, личне склоности и изборе који нису у складу са поретком који је Бог установио, а који се намећу као нова друштвена норма и правило. Не можемо ћутати и без ријечи прихватити да се медији, просвјета, култура, али и политичке установе претворе у средства сталног и перманентног психолошког и моралног притиска у служби насилног социјалног инжењеринга.

       Ми не можемо дозволити да та паганска идеологија, обучена у реторику људских права, мијења хришћанска начела и вриједности којим наш народ живи откад зна за себе. Не можемо а да не опоменемо и себе и друге на ријечи апостола народа Павла „Све ми је дозвољено, али све не користи.“

       Водили смо и водимо борбу за очување светиња, храмова и манастира. Али, за нас су највећа светиња човјек и душа његова због којих се храмови и граде. Због тога истом одлучношћу се противимо перформансима и парадама у којима учесници богохуле и скрнаве иконе и својом костимографијом исмијавају вјеру православну која је била и остала темељ нашег народа, а изопаченим вриједностима које пропагирају изругују се хришћанској традицији поткопавајући породицу, народ и државу. Позивамо власт Црне Горе да заштите и народ и државу, а нарочито дјецу која су још од основне школе, од најранијег узраста, кроз школске програме и уџбенике изложена садржајима ЛГБТ пропаганде и идеологије.

       Призивамо Божију благодат и милост на све бракове, на дјецу и омладину да би његујући међусобну љубав у породици узрастали тјелесно и духовно, умножавајући врлине и Богом дане таленте, да би се кроз све њих прославило дивно и величанствено име Божије, Оца и Сина и Светога Духа. Амин!!!

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари