Кривокапић Јоаникију: Ништа нећу урадити на штету СПЦ – потписаћу Темељни уговор

НОВОГ МИТРОПОЛИТА ПРЕД ХРАМОМ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА ДОЧАКАЛЕ ХИЉАДЕ ВЕРНИКА

* Митрополит црногорско-приморски ЈОАНИКИЈЕ: „Радујем се и што је ова нова власт овдје са нама. Смијенили су један режим паганства који се усудио да удари на Цркву и на светиње и који је хтио да завади овај народ. Ми смо једна породица, хвала вам на јединству

* НАТО-монтенегро-конвертит Мило ЂУКАНОВИЋ: Црна Гора се суочава са обновљеном идејом и ретроградном потребом да се доводи у питање црногорски државни и национални идентитет. Наш одговор мора бити грађанска Црна Гора на проевропском путу развоја

_____________________________________________________

       УЗ АПЛАУЗЕ верника и свештенства, испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици дочекан је новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је потом одслужио вечерњу службу у том храму.

       Због великог броја верника за саобраћај је затворен булевар испред храма, а након дочека огласила су се звона, док су верници скандирали "Владико соколе".

       Међу окупљенима који су дочекали митрополита био је и премијер Здравко Кривокапић који је у обраћању митрополиту Јоаникију рекао да неће урадити ништа што је на штету Српске православне цркве (СПЦ) и обећао да ће Темељни уговор бити потписан.

       Он је од Јоаникија затражио опрост ако је, како је рекао, урадио ишта лоше, а након што се обратио митрополиту заједно су се упутили према храму, где су њихов улазак верници пропратили аплаузом.

       Јоаникија је испред храма, осим Кривокапића дочекала и министарка просвете, науке, културе и спорта Весна Братић, а догађају је присуствовао и председник парламента Алекса Бечић, као и посланик Демократа Борис Бограновић.

       Јоаникије је поручио да народу у Црној Гори треба мало више поверења, стрпљења и слоге.

       „Сви имамо различита мишљења и хвала Богу да је тако. Али, када тежимо Богу - сви заједно ћемо наћи заједничко рјешење", поручио је митрополит Јаоникије у обраћању верном народу.

       Митрополит Јоаникије захвалио се на подршци и љубави верујућег народа:

       „Радујем се и што је ова нова власт овдје са нама. Смијенили су један режим паганства који се усудио да удари на Цркву и на светиње и који је хтио да завади овај народ. Ми смо једна породица, хвала вам на јединству", поручио је владика.

       Према његовим речима, на Сабору Српске православне цркве (СПЦ) у Београду Његова светост патријарх српски Порфирије га је предложио за митрополита и ту није било никаквих недоумица.

       „Није лако сјести на ову свету столицу, посебно прослављену мудрошћу и благословом нашег митрополита Амфилохија који је поднио велику жртву у Црној Гори до самог краја", рекао је митрополит Јоаникије.

       Он је изразио захвалност што су архијереји на Сабору тако одлучили према Црној Гори и према светињама и народу.

       „Добили смо и новог епископа Методија. Мислили су на нашу Црну Гору. Патријарх је обећао да ће да дође на Цетиње на устоличење, надам се да ће то бити ускоро", истакао је Јоаникије.

       Служби у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици присуствовали су и лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

       А НАТО-монтенегро-конвертит Мило Ђукановић изјавио је да се Црна Гора суочава са обновљеном идејом и ретроградном потребом да се доводи у питање црногорски државни и национални идентитет.

       „Наш одговор мора бити грађанска Црна Гора на проевропском путу развоја", казао је на конститутивној седници Одбора за обележавање 50 година од оснивања Црногорске академије наука и умјетности.

       Поред Ђукановића седници су присуствовали премијер Кривокапић и Бечић.

       Кривокапић је оценио да се Црна Гора и њени грађани налазе на историјској прекретници.     

       Бечић је рекао да је Црна Гора у атмосфери подела и атмосфери тензија и да то није добро.

       „Никад се нећу помирити и увијек ћу се супроставити изједначавању патриотизма и јефтиног политичког профитерства, са које год стране то долазило", рекао је Бечић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари