Јоаникијева Митрополија и Епархија будимљанко-никшићка у евиденцији верских заједница Црне Горе

ВЕЛИБОР ЏОМИЋ: ВЕЛИКА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ЕВИДЕНЦИЈЕ И РЕГИСТРА КОЈИ НАМ ЈЕ НАМЕТАН

Ово је победило - литија у Бару

* Саопштење МЦП: Зконским и подзаконским одредбама, као и поступањем Министарства правде, људских и мањинских права, у потпуности је признат и испоштован раније стечени и  кроз вјекове безброј пута потврђени правни субјективитет Митрополије и Епархије

      _______________________________________________________

       МИТРОПОЛИЈА црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка Српске Православне Цркве су, након ступања на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и Правилника о садржају и начину вођења Јединствене евиденције вјерских заједница, Министарству правде, људских и мањинских права благовремено поднијеле уредне пријаве са доказима за упис у Књигу евидентираних вјерских заједница Јединствене евиденције вјерских заједница.

       Министарство правде, људских и мањинских права је, у складу са својим законским овлашћењима, Митрополији и Епархији издало адекватна увјерења о упису у Јавну евиденцију.

       Посебно указујемо да су Митрополија и Епархија овим чином дјелатно потврдиле став који је више пута, а посебно током литија за одбрану Светиња, саопштаван да ће пријаве за упис у евиденцију предати надлежном органу оног тренутка када из правног система буду уклоњене неуставне и дискриминаторне законске одредбе којим је поништаван њихов раније стечени правни субјективитет у правном поретку Црне Горе.

       Овим чином је јасно потврђено опредељење Митрополије и Епархије да, на начин који доликује и приличи Цркви, испоштују законске одредбе које су у складу са цивилизацијским достигнућима и међународним стандардима о слободи вјероисповијести у индивидуалном и колективном аспекту.

       Наведеним законским и подзаконским одредбама, као и поступањем Министарства правде, људских и мањинских права, у потпуности је признат и испоштован раније стечени и  кроз вјекове безброј пута потврђени правни субјективитет Митрополије и Епархије у Црној Гори.

       Министарство правде, људских и мањинских права је Црне Горе, у складу са својим законским овлашћењима, Митрополији и Епархији будимљанско-никшићкој издало адекватна увјерења о упису у Јавну евиденцију.

       – Дакле, не ради се ни о каквим регистру, гдје су Митрополију и Епархију будимљанско-никшићку хтјели смјестити, са чиме се нисмо мирили ни после доношења такозваног и безбожног Закона о слободи вјероисповести. Значи, ми смо у евиденцији, рекао је “Новостима” подгорички парох, протојереј-ставрофор и координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, др Велибор Џомић.

       Према његовим ријечима, велика је разлика између евиденције и регистрације. Није у питању такозвана регистрација, како то желе да прикажу поједини антицрквени медији у Црној Гори, него евиденција!

       – Између евиденције и регистрације постоје битне правне разлике. То је јасно чак и лаицима, да не говоримо о људима од струке – каже др Џомић.

       https://mitropolija.com/2021/06/11/mitropolija-crnogorsko-primorska-i-ep...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари