Јоаникије: Вјеру и светиње одбранила је Његошева и Амфилохијева Црна Гора

ОПОМЕНА ИЗ МАНАСТИРА СТАЊЕВИЋИ: ПРОБЛЕМЕ ЦРНЕ ГОРЕ НЕЋЕ РЈЕШИТИ НИ ВАШИНГТОН НИ БРИСЕЛ

* Нажалост, видимо да Црна Гора има и потенцијал да разара саму себе. Понекад тако изгледа ситуација као да ни за шта нема снаге него да разара саму себе... Можда Црна Гора има толико богатства и потенцијала па се понекад окрене наопако

* „Кад су усвојили резолуцију о Сребреници, гдје је Јасеновац, Јадовно, Велика? Кад је власт и кад су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици? Тек ево скоро... Они који се хвале да су антифашисти, а фашистичке злочине геноцидних СС дивизија никада нијесу осудили

* „Манастир Стањевићи је слика обновљене Црне Горе и великог дјела нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија, слика славне и прослављене Његошеве Црне Горе, Црне Горе Марка Миљанова и Светог Петра, слика опјеване Црне Горе, а не оне која дијели браћу, свађа људе и која се претворила у пакост и све што не ваља

______________________________________________________

       МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије, служио је 20. јуна 2021. - на дан силаска Светога Духа на апостоле - у манастиру Свете Тројице Стањевићи уз салужење братије манастира, бројног свештенства, монаштва и вјерног народа.

       Слава Тројчиндан се у овом обновљеном манастиру уз учешће вјерног народа прославља од 1994. године.

       Словом архипастирске бесједе, Митрополит је рекао да у овом свијету има пуно подјела и мржње, а мржња разара онога ко је носи у своме срцу, а дјелује разорно и на околину, те када се наше срце ослободи и препороди, онда ће се ослободити и препородити и они око нас. Нагласио је да се стално питамо кад ће нам бити боље, а биће боље - кад ми будемо бољи.

       ”Ни наука ни технологија ни политика нема ту снагу да препороди човјека, препорађа га чиста, права, Божија, истинска вјера, апостолска вјера, истина Божија, љубав, правда и милост Божија, а вему томе је вјера основа”, рекао је и додао да је свако од нас подложан неким лошим утицајима, свако од нас може да застрани и поклекне, као апостоли који су често гријешили, али то није страшно, страшно је кад човјек у гријеху хоће да остане.

       Додао је да је обновљени манастир Стањевићи символ обновљене Црне Горе, а да Црна Гора има много потенцијала за добро, пуно мјеста и простора за свакога.

       „Нажалост, видимо да Црна Гора има и тај потенцијал да разара саму себе, и понекад тако изгледа ситуација, као да ни за шта нема снаге него да разара саму себе”, рекао је и додао да можда има Црна Гора толико богатства и потенцијала па се понекад окрене наопако.

       Упозорио је да „наше међусобне проблеме у Црној Гори неће ријешити ни из Брисела ни из Вашингтона“.

       „Кад су усвојили резолуцију о Сребреници, гдје је Јасеновац, Јадовно, Велика? Кад је власт и кад су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици? Тек ево скоро”, нагласио је, питајући се гдје су власти биле да осуде те злочине, да се поклоне жртвама, а та мјеста се налазе овдје, у Црној Гори.

       Такође је нагласио да је претходна власт потискивала ова страдања, али је то остало у народном памћењу.

       „Они који се хвале да су антифашисти, фашистичке злочине геноцидних СС дивизија, никада нијесу осудили”, рекао је и нагласио да ово говоримо као народ, али је наша служба - служба помирења.

       ”Ако се испунимо благог духа од овог празника мира, љубави, слоге, правде, истине и доброте, па да будемо људи и прво сједнемо и разговарамо, да видимо како ћемо помоћи народу, држави, како ћемо ријешити наше унутрашње проблеме које нико други не може да ријеши, а није ни поштено ни људски ни у складу са нашим менталитетом да било ко други у нашој кући долази да нас мири и успоставља ред”, нагласио је Митрополит и позвао оне који су на власти да се ослободе вишка страсти, мржње и осуде, те да се као одговорни људи побрину о интересу народа, а не о личном и интересу својих странака.

       Изабрани Митрополит је позвао све да се заједно помоле на овај свети дан за свакога, а понајвише за измирење и да Бог да разума онима који данас воде Црну Гору да сједну и разговарају као људи и нађу најбоље решење које народу одговара и цијелој Црној Гори.

       Владика је још једном нагласио да је обновљени манастир Стањевићи слика обновљене Црне Горе и великог дјела нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија, слика славне и прослављене Његошеве Црне Горе, Црне Горе Марка Миљанова и Светог Петра, слика опјеване Црне Горе, а не оне која дијели браћу, свађа људе и која се претворила у пакост и све што не ваља.

       ”Народ у Црној Гори зна шта је достојно Црне Горе а шта није, и не може се свак позивати, нарочито ако се позива ради ситног интереса”, рекао је новоизабрани Митрополит и подсјетио на обнову Црне Горе која је одбранила вјеру и светиње:

       „То је та Његошева и Амфилохијева Црна Гора”, нагласио је.

       Додао је Владика да је Митрополит Амфилохије био велики страдалник и мученик, велики Митрополит, душа за Христа напаћена.

       ”Распињао се са Христом цијелих 30 година његове свете службе, колико је само претрпио увреда, колико псовки, колико је блата бацано на њега, али све је то од њега отпало и његов лик се појавио пред престолом Божијим у свјетлости, као наш духовни отац и као обновитељ светиња и обновитељ Црне Горе”, рекао је и још једном закључио да је то Црна Гора Светог Петра, Његоша и Амфилохија.

       На почетку духовне академије присутнима се поучним словом обратио професор др Далибор Петровић који је дошао са Православног богословског факултета ”Свети Василије Острошки” Универзитета Источно Сарајево. Он је такође уручио поклон факултета у Фочи за обнову манастирске библиотеке.

       Светој литургији и духовној свечаности присуствовао је конзул Републике Србије, градоначелници Будве, Тивта и Херцег Новог.

                                                                                                                                                            Тијана Лекић

                                                                                                                                                       фото: Јован Радовић

        https://mitropolija.com/2021/06/20/novoizabrani-mitropolit-joanikije-u-s...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари