Јоаникије: СПЦ тражи само оно што је добила Католичка црква уговором између Црне Горе и Свете столице

„НИКО ПОСЛИЈЕ ТИТА, СТАЉИНА И ХИТЛЕРА НИЈЕ БИО ГОРД И ОСИОН КАО ЂУКАНОВИЋ“

* “Нека Ђукановићу Бог да живота и здравља колико год жели, али се он грдно огријешио о ћивот Светог Василија Острошког коме је некада, иако није крштен, долазио да му се моли. Када му је требало да се избори са својим политичким противницима, знао је да дође у Острошки манастир да на неки свој начин затражи благослов Светог Василија, а онда је са својим законом о слободи вјероисповијести ударио и на његов ћивот, а СПЦ фактички ставио ван закона“

* „Није непознато да у Црној Гори, не од јуче, постоје породице у којима се један брат изјашњава као Србин, а други као Црногорац, а власт је подстицала сукобе и мржњу међу браћом. Народ на литијама је оповргао и његов (антицрквени) закон и такву политику. Народ је схватио да је са законом сатјеран у ћошак и да су му намијењени тај ћошак и изгон“

__________________________________________________________________________

       ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије казао је у интервјуу Телевизији Храм да се нада да ће нова власт у Црној Гори довести способне људе који ће знати да решавају проблеме у држави.

       “Ми само очекујемо да ће СПЦ, као и све друге вјере у Црној Гори, добити онај статус који заслужује. Што се нас тиче, то је само оно што је добила Римокатоличка црква уговором између Црне Горе и Свете столице, тај обим права који је обезбијеђен Римокатоличкој цркви у Црној Гори тим уговором. Ја сам задовољан ако и ми будемо имали исти обим права, иако смо већинска вјера”, поручио је владика.

       Нагласио је да је „Закон о слободи вјероисповијести“ био донет са злом намером и да је у њега уграђен „смишљени програм за гоњење СПЦ“.

       Владика је себе назвао Амфилохијевим „духовним сином“, па наставио:

       „Тај закон је непоправљив. Нема му поправке. Мора да се повуче“.     

       Оценио је да је Мило Ђукановић СПЦ фактички био ставио ван закона.

       Додао је да су се он и његова власт били осилилили:

       „Крај Ђукановићеве владавине је некако дошао сам по себи. Кад неко осјећа највећу силу – тада му је већ крај на политичкој сцени. Нека му Бог да живота и здравља колико год жели, али се он грдно огријешио о ћивот Светог Василија Острошког коме је некада, иако није крштен, долазио да му се моли. Када му је требало да се избори са својим политичким противницима, знао је да дође у Острошки манастир да на неки свој начин затражи благослов Светог Василија, а онда је са својим законом о слободи вјероисповијести ударио и на његов ћивот“.

       Владика Јоаникије је у интервјуу за ТВ Храм оценио да су се избори у Црној Гори завршили на најбољи могући начин:

       „Ђукановић је био кренуо да на овим изборима побиједи – не партије које учесвују у изборима – већ Цркву. Дакле: да побиједи Бога. Са много гордости и осионости. Такве осионости није било послије Тита, Стаљина и Хитлера“.

       Владика будимљанско-никшићки је посебно указао да је Ђукановићева  власт поделила један народ. На Србе и Црногорце. Да је хтела да изазове мржњу међу браћом.     

       „Није непознато да у Црној Гори, не од јуче, постоје породице у којима се један брат изјашњава као Србин, а други као Црногорац, а власт је подстицала сукобе и мржњу међу браћом. Народ на литијама је оповргао и његов (антицрквени) закон и такву политику. Народ је схватио да је са законом сатјеран у ћошак и да су му намијењени тај ћошак и изгон. Нова власт треба прије свега да измири народ“.

   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари