Јоаникије: Сабор СПЦ пројавио је и утврдио јединство Свете Српске православне цркве

НОВИ МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ ПРВУ БЕСЕДУ ИМАО У МАНАТИРУ РАКОВИЦА

* „Када год чујете или прочитате да је Црква разједињена, немојте на то обраћати пажњу! Нека вам то буде подстицај да се Богу молите за јединство Цркве, да се Богу молите за Свјатјешег патријарха који је глава наше Цркве, на њему је највеће бреме, њему треба највише помоћи да крмани овим бродом кога ударају многи таласи, и многе буре се подижу

___________________________________________________________

       ЕПИСКОПИ милешевски Атанасије и буеносајрески и јужно-центалноамерички Кирило - уз молитвено учешће Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, служили су у пету недељу по Васкрсењу – Недељу Самарјанке - Свету архијерејску литургију у манастиру Светог архангела Михаила у београдском насељу Раковица.

       Говорећи о јуче завршеном заседању Светог архијерејског сабора, у својој првој бесједи после избора за Митрополита црногорско-приморског, Јоаникије је казао да је Сабор пројавио и утврдио јединство наше Свете Српске православне цркве. Наш Свети архијерејски сабор, који се сабрао у име Божје око Христа Бога живога, донио је много важних одлука. Једна од њих је и попуњавање упражњених епархија, избор нових епископа.

       „То је све на утврђење Цркве, на јачање њеног јединства. И када год чујете или прочитате да је Црква разједињена, немојте на то обраћати пажњу! Нека вам то буде подстицај да се Богу молите за јединство Цркве, да се Богу молите за Свјатјешег патријарха који је глава наше Цркве, на њему је највеће бреме, њему треба највише помоћи да крмани овим бродом кога ударају многи таласи, и многе буре се подижу. Али, хвала Богу, брод наше Свете цркве иде даље, и просто не можемо да замислимо, ни до сада а ни убудуће, наш народ без Цркве”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

       Једино кроз Цркву ми разумемо, како је казао, и сами себе, нашу историју, културу, традицију, нашу прошлост, садашњост и будућност.

       „Зато не треба никада да се бојимо, као што каже Господ `да се не уплаши срце ваше`. Много је важно да будемо одважни, прави хришћани, јер тамо гдје је Божија љубав - тамо нема страха. Свети апостол Јован Богослов каже `љубав одгони страх, љубав је јача од свих наших слабости`. Љубав просвећује, љубав је јача и од смрти а да је то тачно показује наш светопочивши, а народ га већ зове и светим, Патријарх Павле”, беседио је владика и додао да се он упокојио, али да је његове гроб жив те да је он “и даље са нама и све ће више бити”.

       Закључио је да је много важно да сви ми који смо у Цркви, иако различити, будемо јединствени у молитви:

       ”Када се молимо Богу, да се сви искрено молимо, што пажљивије заједно са својим свештеницима, са монахињама ове свете обитељи, и тада ће Бог ниспослати своју благодат и све вас обдарити и оснажити тако да одлазите са утјехом и новим полетом даље у живот.”

       У свом обраћању, Митрополит црногорско – приморски се осврнуо и на поједине приче које су ових дана пласиране преко појединих медија и друштвених мрежа о томе како је Црква разједињена.

       „Данас су друштвене мреже свима доступне, а мало има онога што је здраво и чисто, много више је инсинуација и прљавштине. Зато треба, дјецо, сви ви имате мобилне телефоне, да се чувате”, поручио је владика Јоаникије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари