Јоаникије: Позивам на мир, а они који се противе мом устоличењу – нека не срљају на проклетство

„НИКО НЕМА ПРАВО ДА ОД НАС ТРАЖИ НИ ДА ОДГАЂАМО ЦЕРЕМОНИЈУ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ“       

* „Ко неће да узме мир Божји, онда ће узети проклетство Светога Петра Цетињског. И ја их упозоравам да не срљају на проклетство. И опет понављам, ја се њих одрећи не могу, то су моја браћа. То је мој род и мој народ. А они нека чине што им драго, и како их њихова памет и савјест уче”

* „Нећу нигдје друго да тражим свој трон мимо онога који су Господ и Свети Петар Цетињски утврдили. То је онај трон који припада овој митрополији и Српској православној цркви. То је светосавски трон”

* „Ја сам 56. изабрани митрополит црногорско-приморски. Наравно, рачунамо све од Епископије зетске коју је основао Свети Сава па до дана данашњега, а 41. који се устоличава на Цетињу. И ако је и један континуитет и једно право јасно у Црној Гори - то је јасно. Коме то право припада? Припада, не мени него мојој Цркви која ме је послала”

____________________________________________________

       ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије упозорио је оне који се противе његовом устоличењу на трон митрополита да не срљају на проклетство и позвао све на мир, скромност и братску љубав.

       “Ако неће мир, онда ће узети проклетство. А ко неће да узме мир Божји, онда ће узети проклетство Светога Петра Цетињског. И ја их упозоравам да не срљају на проклетство. И опет понављам, ја се њих одрећи не могу, то су моја браћа. То је мој род и мој народ. А они нека чине што им драго, и како их њихова памет и савјест уче”, поручио је митрополит Јоаникије.

       Владика је рекао да неће нигдје друго да тражи свој трон мимо онога који су Господ и Свети Петар Цетињски утврдили.

       “То је онај трон који припада овој митрополији и Српској православној цркви. То је светосавски трон”, додао је митрополит Јоаникије, који је данас служио литургију у Манастиру Морача, поводом славе храма Успења Пресвете Богородице.

У Манастиру Морача

       Митрополит Јоаникије је рекао да није хтио да одгађа устоличење, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

       “Нико нема право да то тражи од нас. Али смо, да бисмо допринијели колико год можемо да не буде сукоба, свађе и граје и, не дај Боже, чега још горег, учинили све да се ова свечаност обави по закону хришћанском, а да буде скромна. И позивамо све на мир, на скромност и на братску љубав”, истакао је владика.

       Митрополит истиче да не жели да допусти да се овај искључиво црквени чин подређује било којој политици, нити да му се даје другачији значај од онога који има.

       Према његовим ријечима, није тачно да је забрањено народу да учествује у свечаности.

       “Само смо замолили народ да дођу представници свих црквених општина у Црној Гори, цијело свештенство и да се, наравно, тог дана врше службе Божје, јер је то догађај за цијелу Цркву, да се прослави по свим градовима у Црној Гори”, додао је митрополит Јоаникије.

       Владика је напоменуо да ће на ту свечаност доћи, између осталих, Његова светост патријарх српски Порфирије, те гости из других помјесних цркава.

Свети Петар Цетињски

       Митрополит Јоаникије је рекао да се дигла велика хајка да се ускрати његово устоличење на трон митрополита црногорско-приморског.

       “Била је велика хајка да се то право, не само мени него Цркви и православном народу у Црној Гори ускрати од некаквих дружина које се појављују као печурке послије кише. Али, знамо и те печурке нијесу дуготрајне. И то ће нестати. Односно, људи ће схватити и разум ће преовладати, и братска љубав. Тако ће заблистати ново лице Црне Горе”, поручио је митрополит Јоаникије.

       Владика је рекао да је све то доживљавао са болом, “јер смо то и до сада гледали”.

       „То су братски раздори у Црној Гори. И колико су год они били гласнији, ми смо све више ћутали да ничим не допринесемо тој граји и тој свађи. И нисмо се свађали ни са ким, нити ћемо се свађати. Али, наравно, не можемо одустати од онога што је дато нашој светој Цркви од Светога Саве па до дана данашњег”, поручио је митрополит Јоаникије.

       Владика је рекао да никада није коначно упражњен трон митрополита црногорско-приморских од Светог Саве до дана данашњег.

       “Ја сам 56. изабрани митрополит црногорско-приморски. Наравно, рачунамо све од Епископије зетске коју је основао Свети Сава па до дана данашњега, а 41. који се устоличава на Цетињу. И ако је и један континуитет и једно право јасно у Црној Гори - то је јасно. Коме то право припада? Припада, не мени него мојој Цркви која ме је послала”, нагласио је митрополит Јоаникије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари