Јоаникије: Ђурђеве Ступове је саградио Немањин синовац жупан Првослав, а неки би да их узму

ПОДСЕТИО НА СТИХОВЕ: „ОД ИЗВОРА ДО УВИРА ЛИМА СЕДАМДЕСЕТ МАНАСТИРА ИМА“

* Епсикоп будимљанско-никшићки ЈОАНИКИЈЕ о Богојављењу: „Безуман је свако ко би хтео да преправља његово завештање и да ову цркву, после 800 година, прекњижава. Видимо да тог безумља има, нажалост, а нарочито се показало приликом доношења оног нечасног акта, који је лицемјерно и лажно назван Закон о слободи вјере, а то је закон о прогону вјере православне

_______________________________________________________________________

        ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије служио је на Богојављењеса свештенством Свету архијерејску литургију у катедралном манастиру Епархије Ђурђевим Ступовима.

        „Обновили смо обичај, који је сигурно некада био на ријеци Лиму, на српском Јордану како су га назвали, и треба да се подсјетимо данас оне пјесме: `Од извора до увира Лима седамдесет манастира има`. Није чудо што је наш чувени научник А. Дероко, тридесетих година прошлог вијека, писао студију „На светим водама Лима“, а међу светињама и манастирима посебно је обрадио Ђурђеве Ступове“, подсјетио је владика.

        Он је истакао да је Лим света вода која нас напаја и која нас, нарочито, на овај дан очишћава.

        „Спремамо се да заједно идемо у литију на Лим, да освештамо нашу ријеку која нам живот даје и да се тако освешта наш живот и наше живљење, наша дјела, рад и мисли. Тамо ћемо имати дивни обичај погружење крста у Лим и наши младићи и дјевојке, као и на другим мјестима, ће да пливају за крст. Важно је учествовати у том дивном обичају. Није то обично такмичење, него свечаност за све који дођу на Лим, за оне који пливају и оне који су присутни“, оцијенио је Епископ.

        Указао је да се навршила 801 година од када се упокојио ктитор овог манастира жупан Првослав, Немањин синовац, чији се гроб налази у Ђурђевим Ступовима.

        „Ево, 800 година, непрестано, траје молитва код гроба нашег ктитора. Да ли има икакве јаче и увјерљивије легитимације, икаквог документа, папира коме припада ове светиња, у којој је установљена стара Будимљанска епископија?! Зна се, Свети Сава је овдје поставио првог будимљанског Епископа Јакова и ово је епископско сједиште од Светог Саве до дана данашњег које има своју историју, има своје записе, а најјачи запис је, управо, гроб и кости жупана Првослава, који је ову цркву намијенио, не било којој држави или власти, него Богу живоме и служби Божјој, подигао задужбину за своју душу“.

        „Безуман је свако ко би хтео да преправља његово завештање и да ову цркву, после 800 година, прекњижава. Видимо да тог безумља има, нажалост, а нарочито се показало приликом доношења оног нечасног акта, који је лицемјерно и лажно назван Закон о слободи вјере, а то је закон о прогону вјере православне. То види цио свијет, само не наше власти, али, видјеће и они, прије или касније“, оценио је владика Јоаникије.

        (извор: Епархија будимљанско-никшићка)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари