Иринеј: Ово што спремају властодршци у Црној Гори – нису чинили ни Турци ни њима слични

ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕ ПАТРИЈАРХ СЛУЖИО МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ГОДИНЕ

* „Ово што се дешава у Црној Гори осудио је и читав хришћански свет. Али, властодршци у тој држави као да ни очију ни ушију немају, па не виде да је народ спреман да брани своје светиње, ако треба и животом“

* „Радује на што је вера оживела у Црној Гори. Народ у Црној Гори неће се смирити док власт не одустане од својих намера

___________________________________________________________________________

        ПАТРИЈАРХ српски Иринеј служио је синоћ на тргу испред Храма Светог Саве, молебан за почетак Православне Нове године и за наш страдални народ у Црној Гори, на Косову и Метохији и у свим српским крајевима.

        Његовој светости Патријарху Иринеју саслуживало је свештенство Храма Светог Саве уз „молитвено присуство настојатеља овога храма Његовог преосвештенства Епископа ремезијанског  Стефана“.

        На крају молебна Свјатјејши је произнео беседу у којој се посебно осврнуо на догађаје у Црној Гори истакавши да су „безбожници дигли руке на светиње Божје, на имовину светиња Господњих да је узму и да је потроше као што су потрошли и оно што су сами наследили“.

        Свјатјејши је рекао да се оно што се дешава у Црној Гори никада у нашој историји није дешавало:

        „Хоће да нам одузму светиње и то они који са светињама никакво заједништво немају. То што они спремају, нису ни Турци чинили, ни они слични Турцима. Ово чине они који су једним делом крштени, а већина их је и некрштених.

        - Ово што се дешава у Црној Гори осудио је и читав хришћански свет. Али, властодршци у тој држави као да ни очију ни ушију немају, па не виде да је народ спреман да брани своје светиње, ако треба и животом“.

        Патријарх је упутио молбе свима који одлучују о томе „да се оставе Светиња Божијих, да се оставе црквених имања, јер она не служе само представницима Цркве, него целоме народу“, додајући да их „молимо и надамо се да ће проговорити успавана савест њихова да одустану од својих намера како не би "навукли проклетство за свагда".

        Иринеј их је позвао да не чине оно што ни Богу, ни народу није драго, и упозорио да се народ у Црној Гори неће смирити док власт не одустане од својих намера.   

        Према његовим речима, ово зло има и добро, а то је што се пробудила вера:        

        „Радује на што је вера оживела у Црној Гори“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари