Храм Светог Саве у Фочи – највећа православна светиња у БиХ

МИТРОПОЛИЈА ДАБРОБОСАНСКА СЛАВИ ОСАМ ВЕКОВА КАО И ЦЕЛА СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

* Иконостас – крајем маја. Пројекат подног мозаика урадио архитекта Душан Станојевић који је радио пројекте за цркве у Подгорици и Бару

* Митрополит дабробосански ХРИЗОСТОМ:  План нам је и намера да овај храм наредне године освештамо, као и храм у Палама, да то буде наш завет и наш принос Светоме Сави и Богу за све оно што су нам дали и давали за 800 година нашег постојања, нашег живљења

______________________________________________________________________________

         УНУТРАШЊЕ уређење Храма Светог Саве у Фочи, највеће православне светиње у БиХ, почеће у оквиру обележавања значајног јубилеја, осамстогодишњице Митрополије дабробосанске и осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

         Иконостас и уређење пода представља обиман и захтеван посао, за који је неопходно обезбедити милион марака да би светосавски храм добио на својој пуноћи и лепоти. Старешина Храма Светог Саве у Фочи, протојереј-ставрофор Ненад Тупеша каже да су пројекти за под и иконостас готови, а да је у току израда пројеката за ентеријер храма.

         - Свакако да се више не ради о грађевинским радовима већ о уметничком уређењу храма које захтева велики труд и много новца. Увек је тај део посла у храмовима био најскупљи због монументалности, лепоте и складности која треба да преовладава у храму. Тако је и са подним мозаиком чији је пројекат израдио архитекта Душан Станојевић, који је радио пројекте за цркве  у Подгорици и Бару, митрополит је благословио тај пројекат, као и пројекат за иконостас. Можемо рећи да је иконостас већ у изради и биће, ако Бог да, постављен крајем маја заједно са светим престолом - рекао је Тупеша.

         Подни мозаик требало би да прати и постављање подног грејања, а све то заједно, према ријечима старешине храма, захтева енормна средства.

         - Пројекат пода и подног мозаика коштаће 800.000 до скоро милион марака. Надамо се да би се ове године, уколико буду обезбеђена потребна материјална средства, могло почети са реализацијом подног мозаика. Поред тога, остаје нам и нерешен проблем прилаза храму, односно партерног уређења око храма - рекао је Тупеша.

         До сада је у изградњу Храма Светог Саве у Фочи уложено више од три милиона марака, од чега је Влада Српске издвојила око милион и по.

         - Да није било тог новца од Владе, не би се лако могло привести крају грађење овог храма и не бисмо могли данас у њему молитвено да се сабирамо. Благодарећи Влади РС, општини Фоча и Митрополији дабробосанској која стално помаже и средствима и саветима, и даље очекујемо и надамо се у помоћ и подршку од институција РС, али и БиХ, локалне заједнице, донатора и добрих људи и парохијана - казао је Тупеша.

         За митрополита дабробосанског Хризостома, Храм Светог Саве у Фочи, који се још гради, доказ је ревности и љубави према Светоме Сави.

         - План нам је и намера да овај храм наредне године освештамо, као и храм у Палама, да то буде наш завјет и наш принос Светоме Сави и Богу за све оно што су нам дали и давали за осамсто година нашег постојања, нашег живљења. Молитвама Светога Саве нека тако и буде, да овај храм у Фочи завршимо, опремимо и догодине да се радујемо и веселимо у њему - рекао је митрополит Хризостом.

         Вјерни народ Фоче, суседних општина и држава ишчекује да наставком уређења Храм Светог Саве добије сву своју пуну лепоту и величину.

         - То би ми била највећа жеља. Ако има људи добре воље, сви ћемо помоћи јер је ово наша светиња на коју смо толико чекали - каже Фочанка Милица Костовић.

         Вишевековна жеља – храм насред Фоче

         Изградња храма Светог Саве, чија површина надмашује 1.500 квадратних метара, почела је 2006. године. Шест година касније покривен је кров, а од Васкрса 2013. године редовна су богослужења. Подизањем здања, које носи име првог српског просветитеља и архиепископа и једног од најзначајнијих изданака лозе Немањића, Светог Саве, испуњена је вишевековна жеља верника, да насред Фоче добију богомољу.

         http://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Molitvama-i-uz-pomoc-dobrih-l...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари