Григорије у Диселдорфу у Храму Светог Саве устоличен за епископа франкфуртског и целе Немачке

ПРИСУСТВОВАЛИ И ДОДИК, ИЗАСЛАНИК  ЧОВИЋА, ПРЕДСТАВНИЦИ МОСТАРА, ТРЕБИЊА, НЕВЕСИЊА И БИЛЕЋЕ

* Владика ГРИГОРИЈЕ: „Верујем да ће, након што нас упознају кроз разноврсну културну баштину, наши домаћини почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре и инжењере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чије су култура и историја достојне поштовања и дивљења

* Нагласио да има добру сарадњу са другим хришћанским црквама, на првом месту са римокатолицима и евангелистима, али и другим верским заједницама, те додао да ће настојати да са православном браћом Грцима, Русима, Бугарима, Румунима и свима осталима гаји љубав и заједништво: „Искрено се надам да ћу допринети нашем општем јединству и да ћемо сви заједно настојати да наше православно хришћанство представимо овом свету у најлепшем светлу

* Устоличењу присуствовали и конзули БиХ, Грчке и Русије, представници Католичке цркве и Исламске заједнице, немачки политичар Бодо Хомбах, те велики број верника из Републике Српске и Србије. Потом је приређен културно-уметнички програм у којем су учествовали хор богослова из Призрена, црквени хорови из Требиња, Невесиња, Гацка, Билеће и Мостара

________________________________________________________________________

         ЊЕГОВО преосвештенство новоизабрани епископ франкфуртски и целе Немачке Григорије устоличен је данас у Храму Светог Саве у Диселдорфу.

         У чин епископа увео га је епископ шабачки Лаврентије, а уз њега је Свету архијерејску литургију служило петнаестак владика и стотињак свештеника.

         Владика Григорије рекао је да је свестан изазова пред којим стоји, али је указао на дужност да се домаћинима приближи богата српска култура и традиција.

         "Верујем да ће, након што нас упознају кроз разноврсну културну баштину, наши домаћини почети другачије да нас посматрају и доживљавају и да нас неће ценити само као добре раднике, научнике, лекаре и инжењере, већ и као народ чији корени сежу дубоко у прошлост и чије су култура и историја достојне поштовања и дивљења", рекао је владика Григорије.

         Он је истакао да се мора поштовати и ценити, подеднако јелима и речима, гостопримство и добра воља народа који је већински у тој земљи.

         Владика Григорије је подсетио да се судбина српског народа, почев од средњег века, неретко преплитала са судбином немачког народа.

         "Није тајна да смо се кроз протекла времена и сукобљавали, али исто тако није неистина да смо се и пре и после тога, али и кроз саме трагичне сукобе упознавали, те да смо једни од других учили", рекао је владика Григорије.

         Верницима је поручио да не смеју заборавити да чине добро својој домовини и да помажу своје ближње и пријатеље који су остали тамо.

         Владика Григорије је истакао да међу српском православном заједницом не треба да буде разлика и баријера, већ треба да функционишу као сложан и јединствен организам.

         Он је подсетио да има добру сарадњу са другим хришћанским црквама, на првом месту са римокатолицима и евангелистима, али и другим верским заједницама, те додао да ће настојати да са православном браћом Грцима, Русима, Бугарима, Румунима и свима осталима гаји љубав и заједништво.

         "Искрено се надам да ћу допринети нашем општем јединству и да ћемо сви заједно настојати да наше православно хришћанство представимо овом свету у најљепшем светлу. Стога ћу и од својих свештеника очекивати то исто, то јест жртвену љубав", нагласио је владика Григорије.


         Владика Лаврентије је рекао да је владика Григорије и народни епископ какав треба Њемачкој.

         Устоличењу владика Григорија у Диселдорфу присуствовао је председник Републике Српске Милорад Додик са сарадницима, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, изасланик хрватског члана Председништва БиХ Драгана Човића, представници града Мостара, градоначелник Требиња Лука Петровић са делегацијом, начелници општина Невесиње Миленко Авдаловић и Билеће Миљан Алексић.

         Међу присутнима су били и конзули БиХ, Грчке и Русије, представници Католичке цркве и Исламске заједнице, немачки политичар Бодо Хомбах, те велики број верника из Републике Српске и Србије.

         Након устоличења приређен је културно-уметнички програм у којем су учествовали хор богослова из Призрена, црквени хорови из Требиња, Невесиња, Гацка, Билеће и Мостара.

         Владика Григорије до сада је био епископ захумско-херцеговачки и приморски.

        На владичанском трону Херцеговачке епархије 3. октобра 1999. године владику Григорија устоличио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије по благослову тадашњег патријарха Павла.

         На редовном заседању Светог архијерејског Сабора у мају 2018. године, епископ Григорије изабран је за епископа Епархије франкфуртске и све Немачке.

         (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари